Medlemmer av World Saving Hustle stilte opp med plakater på Karl Johan.

Demonstrerte mot overforbruk

På Black Friday demonstrerte folk mot overforbruk på Karl Johan. Vi er i gatene i dag for å få folk til å tenke seg om to ganger før de kjøper noe, sier, Martin Skadal.
Mandag, 26 november, 2018 - 12:22

Den amerikanske tradisjonen Black Friday har blitt en av de største salgsdagene i Norge. Flere og flere har gått inn for å boikotte dagen, fordi de mener den bidrar til overforbruk. Martin Skadal, Leder av organiasjonen World Saving Hustle, arrangerte en demonstrasjon på Karl Johan fredag ettermiddag. Han ønsker at folk kun skal kjøpe ting de virkelig trenger. 

Ønsker at folk skal vite konsekvensene


Martin Skadal er leder i den ideelle organisasjonen , World Saving Hustle. De er opptatt av klima, menneskerettigheter og dyrs rettigheter. 

— Det konsumet vi mennesker har, er noe veldig mange ikke tenker over. Alle valgene vi tar har konsekvenser, og vi synes det er veldig viktig at folk vet hva disse konsekvene er, sier Skadal. 

Organisasjonen delte ut løpesedler hvor det var listet opp ti grunner til å ikke handle på Black Friday. Her hevder de blant annet at mange produkter er laget av underbetalte arbeidere som jobber under dårlige forhold, og at man heller kan spare penger ved å handle brukt.

Tror ikke at boikott er løsningen

— I den verden vi lever i i dag er det veldig mye fokus på å kjøpe, og de eneste som tjener på det er bedriftene. Vi mennesker blir lurt til å tro at vi blir glade av å kjøpe, men det går ikke lang tid før vi har lyst på noe nytt, uttaler Skadal.


Et av hovedargumentene World Saving Hustle bruker mot et høyt forbruk er dårlige arbeidsforhold for fabrikkarbeidere. 

Skadal understreker at det ikke er alle som har råd til å handle nye ting til full pris og at de derfor ikke oppfordrer til full boikott av dagen. Han synes at dersom man ikke finner produktet på bruktbutikk, så er det greit å kjøpe noe nytt. 

— For mange er denne dagen en av de få gangene de har mulighet til å kjøpe noe nytt de trenger. Det skal være mulig å stå her og demonstrere og si «hold skiltet mitt, jeg må gå og kjøpe noe». Men vi oppfordrer folk til å boikotte «fast fashion» fordi det er helt unødvendig.