Bytte i stedet for å kjøpe nytt

Er du lei av klærne dine? Har du en bukse eller genser du tror andre vil ha mer glede av? Da er klesbyttemarked en god idé. 
Tirsdag, 6 november, 2018 - 15:41

— Det er flere og flere som blir bevisst på at man ikke trenger å kjøpe nytt, men at man heller kan bytte til seg fine klær. Det er jo helt genialt, smiler arrangør Victoria Lyngstad Brechan fra RE:ACT Oslo. 

Stadig flere klesbyttemarkeder popper opp i Norge. En gang i halvåret arrangerer RE:ACT Oslo det på gjenbrukskaféen IGJEN NMS. Denne helgen stod høstens utgave for tur.  

—Vi har fått inn klær som folk ikke har tatt av prislappen på en gang, Levis-bukser og andre merkeklær. Det er mange som finner seg nye skatter, eller julegaver, forteller Lyngstad Brechan.

“Fresh” opp garderoben

Klesbyttemarked er en fin måte å ”freshe” opp garderoben sin, samtidig gi bort de klærne man ikke ønsker eller ikke trenger lenger. Alle som kommer tar med seg noen plagg, og får kuponger for det man har tatt med. Disse kupongene bruker man til å betale klærne man har lyst å ”kjøpe”. Dersom det blir noen klær til overs gis disse til bruktbutikken Marita. Maritabutikken er et arbeidstreningstilbud tidligere rusavhengige, innsatte og ungdommer som trenger hjelp inn i arbeidslivet.

— Tilbakemeldingen har vært veldig positive. Det er noe med å ikke bare levere til Fretex, men også få noe igjen for klærne dine. Det er mange som gjør dette innad i vennegjenger, men her får man også klær som du aldri har sett før. 

— Trenger ikke kjøpe nytt

RE:ACT er en ungdomsorganisasjon som fokuserer på å få til en mer bærekraftig verden. De har blant annet arrangert «dumpster diving»-middager laget fra mat man finner i søpla. I vår kom Ingrid Vik Lysne på klesbyttekveld, kjent fra Symesterskapet på NRK, og hadde et foredrag om å få nytt liv i de gamle klærne.   

— Det meste av klesindustrien som den er i dag har stor og dårlig påvirkning på miljøet. Vi er en god gjeng som elsker å for eksempel sy om klær. Kanskje man har en topp som du kan gjøre om til noe annet. Man trenger ikke kjøpe nytt, avslutter arrangør Lyngstad Brechan.