På Día de Muertos hedrer man venner og familie som har gått bort. Fargerike altre dekoreres med gjenstander som skal minne om de avdøde. Foto: Silje Haugen Myrseth

Død og fornøyelse på museet

Søndag 4. november feires de dødes dag på Historisk museum i Oslo. Høytiden er en festdag for hele familien, med røtter i eldgamle tradisjoner.
Fredag, 2 november, 2018 - 17:24

Med høstmørket kommer høytidene på løpende bånd, og denne helgen er det tid for Día de Muertos, de dødes dag på norsk. I Mexico kan denne tradisjonen spores helt tilbake til aztekerne og mayanens tid. I dag er det en festdag hvor man minnes og feirer familie og nære venner som har gått bort.

- Dette er en av de fineste dagene i året, og vi gleder oss like mye hvert år, forteller Silvia Escoto, som er født og oppvokst i Mexico.

På Historisk museum markeres dagen med musikk, dans, teater, film og aktiviteter. Både store og små er velkommen til å pynte sukkerhodeskaller, få ansiktsmaling og smake på mexicansk mat. I tillegg blir det en utstilling av store skjelletfigurer laget av den mexicanske kunstneren Lucia del Castello.

Tradisjon i forandring

Silvia Escoto forklarer at Día de Muertos er en gammel tradisjon, som stammer fra tiden før spanjolene koloniserte landet på 1500-tallet. Siden den gang har høytiden vært i konstant utvikling. Fra å bringe skam over overklassen i Mexico på 60-tallet, er den i dag blitt et populært mål for turister fra hele verden.

- Jeg syns det er flott at denne tradisjonen har blitt så populær, også i Vesten. Det betyr bare at mexicansk kultur sprer seg, og det er jo en veldig fin tradisjon, sier Escoto med et smil.

I den seneste James Bond filmen, Spectre (2015), stanser agenten et attentat mot en parade på de dødes dag i Mexico City. Byen hadde ingen slike parader før filmen, men det har siden blitt en populær tradisjon, som nå er på tredje året. Disney hadde stor suksess med sin versjon av høytiden i animasjonsfilmen Coco (2017), som forsøker å illustrere hvordan mexicanerne selv feirer dagen.

Feiringen på Historisk museum starter kl. 11:30, søndag 4. november. Hele familien er velkommen til en varm og fargerik feiring av de dødes dag!