ENIGE: Sjetteklassingene Kranthina Cherdraxa (11), Klara Andersen (11) og Ida Dørmænen Irgens (10) er alle enige om at FNs internasjonale barnedag er en viktig dag.

– Barnedagen er viktig

Tirsdag 20. november er FNs internasjonale barnedag. Dagen markeres for å bevisstgjøre barn om deres rettigheter og forbedre velferden for barn over hele verden.
Torsdag, 22 november, 2018 - 13:59

 – Jeg syns barnedagen er viktig fordi vi er den nye generasjonen, så hvis vi blir oppdratt bra blir kanskje neste generasjon enda bedre, sier sjetteklassing Ida Dørmænen Irgens (10).

Den internasjonale barnedagen feirer jubileet for barnekonvensjonen som ble til i 1990. Barnedagen går stille forbi, men de tre jentene fra Marienlyst barneskole mener dagen er viktig.

– Jeg syns ikke barn blir behandlet riktig i alle land, sier Kranthina Cherdraksa (11). 

Vi er heldige i Norge


– Jeg tenker at barnedagen er viktig for at barn skal få det bedre, sier Kranthina Cherdraxa (11)

Ifølge barnekonvensjonen artikkel 28, har alle barn rett til utdanning. Men det er fortsatt 303 millioner barn i alderen fem til 17 år som ikke har en skole å gå til på verdensbasis, viser tall fra en Unicef-rapport. 

– Vi er heldige som får gå på skole gratis i Norge, sier Ida. 

Klassevenninne Klara er enig i det.

– Ikke alle barn får gå på skole, for noen steder koster det penger, sier Klara Andersen (11).

I mange av verdens land der barn ikke går på skole skyldes det krig og fattigdom, ifølge rapporten fra Unicef. 

Sjetteklassingene mener også at barnedagen er viktig fordi man retter et fokus på hvordan barn skal ha det verden over. 

– Vi trenger rettighetene for at alle skal vite hvordan man skal behandles. Uten hadde kanskje ikke barn fått gå på skole, men bare jobbet. Kanskje de ikke hadde fått mat, fordi voksne kan være grådige, sier Ida. 

Ikke alle land har signert avtalen

Barnekonvensjonen er den menneskerettighetskonvensjonen som er underskrevet av flest land. Sør-Sudan signere avtalen etter de de ble et nytt land i 2011, og Somalia signerte avtalen i 2015. I dag er det kun USA som har valgt å ikke signere avtalen.

– Motstanden mot å signere avtalen ligger i første rekke i det republikanske partiet, men heller ikke demokratene har gjort mye for å fremme saken, skrev Ynge Skjøveland, professor i samfunnsfag, i avisen Adressa i 2015. 

Den dag i dag er det republikanerne som har kontroll over senatet. 

 

 

 

 

Emneord: 
Tags: