Flere hundre mennesker tok turen for å oppleve kunst fra både etablerte og nyetablerte kunstnere.

Fokuserer på mangfoldig representasjon av kunst

Søndag var det duket for Kulturhusets åttende Kunst- og designmarked i samarbeid med det Oslo-baserte kunstkollektivet Blank Space.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 10:01

25 artister fikk på søndag stille ut og selge sine egne verk på Kulturhuset. På markedet kunne besøkende finne alt fra skulpturer til tegneserier. 

Grunnlegger av Blank Space, Liz Ramsey, har god erfaring fra å samarbeide med Kulturhuset. 

– Vi i Blank Space har samarbeidet med Kulturhuset på tidligere prosjekter, og vi har opparbeidet et godt forhold til dem gjennom det. Og ideen med markedet er at kunst bør bli støttet året rundt, ikke bare nå mot julen, for det er mange kunstmarkeder som arrangeres nå til julen, men ingen resten av året. Kunstnere jobber jo hver dag i året, derfor bør de ha muligheten til å selge sine verk året rundt, forteller Ramsey. 


Grunnlegger av Blank Space, Liz Ramsey, (t.h) hadde det travelt under markedet.

 


Kulturhuset og Blank Space hadde fokus på mangfold da de valgte ut hvilke kunstnere som skulle få stille ut sine verk.

Marked som skiller seg ut

Ramsey forteller at Kulturhuset og Blank Space fokuserer mye på å ha en mangfoldig representasjon av kunst, og hun påpeker samtidig hvordan deres kunst- og designmarked skiller seg ut fra andre tilsvarende marked. 

– Kulturhuset har en sterk tiltrekningskraft, så selgerne her er veldig heldige fordi mange folk kommer innom for å se hva de stiller ut. Andre steder, som for eksempel barer og kafeer, arrangerer kanskje marked for å tiltrekke seg flere folk, men det gjør ikke Kulturhuset. De gjør det fordi det i seg selv er en fin ting å gjøre.

Videre påpeker Ramsey at Blank Space og Kulturhuset har vært nøye i utvelgelsen av kunstnere i forkant av søndagens marked.

– Vi har selv valgt ut kunstnerne som stiller ut verk her, slik at vi får et mangfold av kunstnere, sier Ramsey. 


På markedet ble det blant annet solgt skulpturer, malerier, illustrasjoner og fotografier.

 


Kulturhuset var pyntet til jul i anleding søndagens kunst- og designmarked.

Solgte egne verk for første gang 

Fotograf Henriette Sørland Sagfjord var blant de 25 artistene som stilte ut sine verk for salg på Kutlurhuset. På søndagens marked var det første gang hun solgte sine egne verk. 

– Hva er det du selger her i dag? 

– I dag selger jeg mye portretter, med fokus på skog, tåke og det mystiske. 

– Hvordan føles det når noen vil kjøpe dine verk? 

– Jeg setter veldig stor pris på det, og jeg blir veldig takknemlig fordi jeg er veldig selvkritisk. Jeg har vansker for å se verdien i mine egne verk, så det er veldig fint å se at andre gjør det, avslutter Sagfjord. 


På søndag fikk fotograf Henriette Sørland Sagfjord stille ut og selge egne bilder for første gang.

 


Morten Saether (t.h) var en av de etablerte kunstnerne på søndagens marked. 

Større oppmøte for hver gang

Hovedrommet på Kulturhuset var til tider fullspekket. Liz Ramsey forteller at interessen blant folk blir større for hvert marked de arrangerer. 

– Det er absolutt mer interesse blant folk for hvert marked. Selv om det ikke har vært noen drastisk økning med antall besøkende for hver gang, så kommer det flere folk som liker det vi gjør. Og i dag hvor det er et slags julemarked, så er det enda mer travelt enn for eksempel i juni, avslutter Ramsey.


Fra kl. 12:00 til 17:00 var hovedrommet på Kulturhuset fylt med folk i alle aldre.