Fremkaller over 100 filmruller om dagen

De siste tre årene har butikken Oslo Foto opplevd en stor økning av salg av analoge filmruller.
Mandag, 5 november, 2018 - 15:27

— I år har det vært rekord. Vi har fremkalt over 100 filmer om dagen, vanlig fargefilm. Sort-hvitt og lysbildefilm kommer i tillegg. Det hadde jeg aldri trodd for noen år siden. Det er veldig gøy å se, sier styreleder i Oslo Film Marius Haugen. 

Filter uten filter

Haugen tror oppgangen er slags motsvar til det sterile digitale. 

— Man kan legge på filter på digitalt, men det blir ikke det samme. Nå om dagen ser folk så mange bilder. De ser forskjellen på hva som er ekte og falskt. Mange motefotografer og proffersjonelle bruker film om dagen.  

Flest unge kunder

Han deler kundene i tre grupper. 

— Det er veldig mange mellom 16 og 30 år. Det er den største gruppen. For dem er dette ganske nytt, så når de kommer tilbake for å se bildene er det gøy å se reaksjonen. De gleder seg til å se bildene, akkurat sånn som det var “back in the days” for de aller fleste. Den gleder mister man når man tar 15 bilder helt like bilder med en telefon.

Den siste gruppen består av den eldre garde. 

— Så er det de eldre som aldri gikk over til digitalt. Det er ganske liten gruppe. I tillegg er det fler og fler folk i 40 år og oppover som har prøvd seg på digitalt, men aldri helt har likt det. Derfor begynner de å ta fram gamle kameraer igjen, sier Haugen. 

Fremkall hjemme

Oslo Foto, som åpnet i 2008, har begynt å selge utstyr og kjemi slik at folk kan fremkalle film hjemme. 

— Det er noe magisk med det analoge, smiler Haugen. 

Alle de ansatte på Oslo Foto foretrekker analogt overfor digitalt. 

— Det er fotografering på en annen måte enn digitalt. Det blir færre bilder, og de bildene som blir bra blir veldig bra, avslutter Haugen.