Til og med Erna Solberg fikk prøve seg på å lage plastkunst. Foto: Lena Jarstad

- Alvoret er i ferd med å synke inn hos politikerne

I åtte år har kunstnerduoen jobbet med å bevisstgjøre den yngre generasjonen om plast i havet. Nå skal de bevisstgjøre politikerne.
Torsdag, 1 november, 2018 - 14:13

Onsdag holdt kunstnerne Kari Prestgaard og Astor Andersen utstilling og workshop utenfor Stortinget, der de som ønsket kunne lage kunst av plastsøppel fra havet. Blant de inviterte til kunstprosjektet, som kalles ”Verken fugl eller fisk”, var både Norges og Sveriges statsministere.

Lagde plastkunst med Erna Solberg

Først fikk Erna Solberg prøve seg på å lage en fisk av plast fra havet, deretter Stefan Löfven, Sveriges statsminister. På spørsmål om hva Solberg tenker om innsatsen som gjøres angående plast i havet sier hun:

- Jeg tenker at det gjøres veldig mye bra av frivillige organisasjoner.


Kari Prestgaard veileder Erna Solberg. Foto: Lena Jarstad

FNs bærekraftsmål nr. 14.1 sier at man innen 2025 ønsker å «forhindre og i betydelig grad redusere alle former for havforurensning, særlig fra landbasert virksomhet (…)». Stortinget har invitert Prestgaard og Andersen til Nordisk råd på grunn av sin unike måte å formidle budskapet om bærekraftig bruk av havet til barn og unge.

- Det er flott at vi har nådd opp til et sånt høyt nivå hos politikerne. Det ser ut som om alvoret er i ferd med å synke inn, forteller Andersen.

Barn er målgruppa

Selv om de har nådd gjennom til politikerne, er det først og fremst barna de vil engasjere.

- Formålet med kunsten er å vekke oppmerksomhet rundt plast i havet, spesielt til neste generasjon. Vi gjør kreative og morsomme workshops for å engasjere og motivere, og samtidig for å ta tak i et ganske alvorlig problem, sier Prestgaard.

I flere år har de reist rundt til ulike skoler i regi av den kulturelle skolesekken.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra lærere som sier at elevene prater om plast lenge etterpå.

Kunstnerduoen kan fortelle at statsministerbesøkene gikk over all forventning. Pop-up utstillingen finner du på Eidsvolls plass til og med 1. november.