Det ble delt ut gratis suppe til alle som kom på før-hannukafeiringen. - Det er som jødisk penicillin, ler direktør Torill Torp-Holte. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Hanukka-feiring på tvers av tro

På søndag kunne både jøder og ikke-troende komme til Jødisk Museum i Oslo for å bli kjent med hverandre, lære om jødisk kultur og gjøre sine siste innkjøp før Hannuka.
Mandag, 26 november, 2018 - 11:40

– Dette har blitt en tradisjon for mange i det jødiske samfunnet i Oslo, forteller Torill Torp-Holte.

Hun er direktøren for Jødisk Museum, og på søndag var det en litt travlere dag i lokalene enn vanlig. Årsaken var deres årlige før-hanukka-fest, et arrangement der både jødiske og ikke-jødiske kan møtes for å lære om feiringen. 

– Hanukka er en jødisk lysfest som feires i åtte dager. Vi minnes om da Makkabeerne, en jødisk slekt, gjenerobret tempelet som hadde vært inntatt av hellenister i over 100 år. Da de fikk kontroll over tempelet igjen, så de at den hellige syvarmedelysestaken hadde blitt slukket, men at de hadde nok lampeolje til å tenne den igjen for én dag. Mirakuløst nok varte oljen i åtte dager, og det er derfor vi feirer Hanukka like lenge, forteller hun. 

Utvidet feiring

Årets Hanukka faller på 2.desember, men på Jødisk Museum hadde de sin feiring helgen før. 

– Hanukka skal være en familiefest, der man ikke drar ut til syngagogen eller andre samlingsteder, men er hjemme med familien. Derfor passer det fint å ha denne markeringen uken før, fortsetter Torp-Holte.

Før-feiringen har vært en tradisjon på Jødisk Museum i flere år, men arrangementet blir større for hver gang. 


– Jeg synes det er viktig med et sted der jødiske og ikke-jødiske kan møtes, mener direktør for Jødisk Museum, Torill Torp-Holte. På bildet til høyre spiller bandet Storm und Drang opp til fest på søndagens feiring. Foto: Hedda Ovidia Stølen

– I år har vi musikalsk underholdning med Storm und Drang, Hanukka-verksted for barna der de kan lage pynt og egne dreidler, og lystenning. I tillegg har husets egen kokk laget deilig suppe som man kan få gratis, forteller hun, og skryter spesielt av kyllingsuppa. 

– Den kaller vi for jødisk penicillin, for den funker ypperlig mot forkjølelse.

Relasjonsbygging og læring

Torp-Holte mener det er viktig med slike feiringer, både for den jødiske befolkningen i Oslo, men også for dem som er interessert i å lære mer om kulturen. 

– Jødisk Museum skal være et trygt samlingssted der alle kan føle seg velkomne til å bli kjent med hverandre og jødiske tradisjoner. Mange av Oslos jøder kommer på denne feiringen for å kjøpe lysestaker, lys og bakverk, som de trenger til den kommende Hannukafeiringen, men de kommer også for å møte andre med samme tro.