Badstuens varme frister på kalde vinternetter. Foto: Timur Kovacevic

Iskald fornøyelse i Oslofjorden

Denne uken passerte gradestokken nullpunktet i Oslo. Likevel flokker baderne til Oslofjordens nye flytende saunaer.
Onsdag, 28 november, 2018 - 10:27

Denne vinteren har to nye badstuanlegg kommet til i Oslofjorden. Dermed har fått isentusiastene nå muligheten til å varme seg i flytende saunaer fortøyd langs Operastranden, Langkaien og i landfaste Salt på kaien ovenfor. 

Det nye anlegget Sørengas badstue- og helårsbadeanstalt (SBHA) ble døpt av Oslobiskopen tidligere denne måneden, og offisielt åpnet av ordfører Marianne Borgen (SV). Uken etter åpnet også badstubåten Kok Oslo på Langkaien.

Det betyr at temperaturtrosserne nå kan velge mellom hele fire forskjellige anlegg å kose seg i under sine frysende eskapader.

Stor pågang

Sverre Jervell er styrelder for Sørengas badstue- og helårsbadeanstalt (SBHA), den ideelle foreningen som driver et av de nye badstuanleggene.

Han sier at de merker den økende interessen for bading og badstu, og er godt fornøyd med besøkstallene siden nyåpningen.

– Kombinasjonen av vinterbading og badstue er en stor bevegelse i Norden, og særlig i Danmark. Men vi merker at det kommer stadig flere isbadere til i Oslo, og badstuene våre er er nå booket ut året selv om vi har lagt til en ny badstue i flåten vår.

Fra hjemmesnekret til arkitektdesign

Foreningen startet for et par år siden med Oslos første flytende badstue, hjemmesnekret av amatører og vinterbadentusiaster. Den er nå slått sammen med en splitter ny og mer moderne versjon, som er tegnet av arkitekter og har eget skifterom og stupetårn.

Bli med på en frysende rundtur i Oslofjorden, og se om du lar deg friste av bildene nedenfor. 


Den opprinnelige saunaflåten som fløt rundt i fjorden i fjor kalles Måken. Den er nå slått sammen med splitter nye Skarven. Foto: Timur Kovacevic

 


Sveinung Marstrander er SBHA sin badstumester. Sveinung varmer opp og ønsker gjestene velkommen. Han passer også på sikkerheten. Foto: Timur Kovacevic

 


De første gjestene skifter. Foto: Timur Kovacevic

 


Temperaturen stiger hurtig inne i saunaen. Foto: Timur Kovacevic

 


Fornøyd isbader på besøk fra Sverige. Foto: Timur Kovacevic

 


Bader inn i solnedgangen. Foto: Timur Kovacevic

 


Noen hopper mens andre foretrekker å klatre uti. Foto: Timur Kovacevic

 


Selv badstumesteren må komme inn og varme seg iblant. Foto: Timur Kovacevic

 


Monica Rongve praktiserer Wim Hof-metoden, en pusteteknikk som lar henne være lenger uti det kalde vannet uten å fryse. Foto: Timur Kovacevic

 


Badstuen holder koken utover de sene timer. Foto: Timur Kovacevic