Foto: Aurora Thommessen
OsloMet

Joiket for journalister

Konferansen Safety of Journalists - the chilling effects gikk av stabelen på OsloMet på mandag. Som en del av åpningen opptrådte Stjernekampvinner Ella Marie Hætta Isaksen med joik.
Mandag, 5 november, 2018 - 14:56

Den årlige konferansen handler om sikkerhet for journalister. Konferansen blir arrangert av forskningsgruppa Media, War and Conflict (MEKK), for fjerde år på rad. 

Før Hætta Isaksen åpnet konferansen med sin akustiske joik, fortalte hun litt om hvorfor hun mener konferansen er viktig. 

– Det er en ære å være her i dag, fordi de temaene dere skal diskutere på denne konferansen er viktige for meg. Jeg tenker at journalistikk har mye tilfelles med mitt arbeid. Journalister og artister er på mage måter i samme båt. Vi vil alle si noe om sammfunnet og det er det jeg prøver å gjøre med min musikk.

Ett stort steg

– Joiking er en politisk ting i seg selv. Joiking er for mitt folk en tradisjonell måte å utrykke oss selv. Før jeg ble født var joiking og mitt språk forbudt. Så for meg er det å være her i dag, eller å få joike på TV, ett stort steg fra der vi startet, forteller Hætta Isaksen.

Hør Ella Marie Hætta Isaksen fremføre joiken sin her: