Sosiolog Linn Stalsberg mener vi ikke trenger å jobbe mer. Foto: Thea Rosef

– Kapitalismen hindrer oss i å snu klimakrisen

Det mener sosiolog og forfatter Linn Stalsberg. Tirsdag kveld på Litteraturhuset diskuterte hun, og resten av panelet, hvorvidt vi trenger å jobbe mer i verdens rikeste land.
Onsdag, 7 november, 2018 - 12:55

– Kapitalismen er et vekstbasert system, som alltid vil hente mer ressurser. Det er ikke akkurat positivt for klimakrisen, og dette systemet er arbeidslivet hekta på, sier Stalsberg.

Resten av panelet bestod av filosof Henrik Syse, programmerer og forfatter Bjørn Stærk, og journalist og forfatter Simen Tveitereid. 

Truer jobbidentitet

Bakgrunnen for samtalen var sistenevntes nye bok “Et fritt liv”, hvor Tveitereid skriver om det å flytte på småbruk. Han problematiserer normene rundt arbeid, og setter spørsmålstegn ved om man egentlig trenger å jobbe mer. 

– Mange politikere sier vi blir nødt til å øke arbeidsmegden og skape flere arbeidsplasser, med tanke på den fremtidige eldrebølgen. Det er få som spør om mer arbeid egentlig er nødvendig. Med klimakrisen ser vi nå objektivt at vår livsstil er gal, og trenger vi da mer arbeids- og kjøpekraft, spør Tveitereid. 

Han mener folk ofte sier de liker å jobbe mye, og at det ligger mye anerkjennelse i det. 

– Det kan være provoserende for mange å foreslå at vi skal jobbe mindre. Det kan true folks identitet, sier Tveitereid


Cappelen Damm og tidsskriftet Harvest arrangerte samtale på Litteraturhuset. Kjetil Østli fra Aftenposten ledet panelet. Foto: Thea Rosef

Sterke idealer

Både Stalsberg og Tveitereid mener spørsmålet om arbeidsmengde er et politisk spørsmål, men sosiologen mener det også er viktig å se på individplan. 

– Vi er oppvokst med at vi skal være frampå og hardtarbeidende, så det ligger langt inne å skulle stå opp alene og foreslå noe annet, sier Stalsberg.

Filosof Henrik Syse sier det er på fritiden vi får tenke fritt.

– Arbeidsmoral og innsats er beundringsverdig, men vi skal passe oss så glorifiseringen av arbeid ikke kommer i veien for den frie tanke, sier filosofen, som også er nestleder i Nobelkomiteen.

Syse snakker videre om at det for mange kan være positivt med forutsigbarheten en jobb fører med seg.

– Folk synes det er trygt med faste rammer – jobbdager og lønn til faste tidspunkter og datoer. I tillegg er følelsen av mening viktig, det at noen trenger oss, sier han.

Disponerer sin egen tid

Programmerer og forfatter Bjørn Stærk har selv gått ned i arbeidsmengde, og jobber fire dager i uken.

– Følelsen av frihet og spontanitet gir meg lykke. Jeg har nå for eksempel tid til å være med min gravide kone på svangerskapskontroller, og jeg kan møte en venn til en kaffe om jeg vil, sier han. 

– Tror du alle hadde vært like displinerte og flinke til å fylle tiden sin med ting å gjøre?

– Det er jo som Syse snakket om mange som trenger faste rammer rundt seg, slik en jobb gir. Men ved å hele tiden fylle dagene med jobb du gjøre, får du aldri trent opp evnen til å disponere tiden din selv, sier Stærk til Journalen.


Bjørn Stærk mener det legges opp til at vi skal se på jobb og fritid med et skarpt skille, og synes heller vi burde finne andre ord. Foto: Thea Rosef

 

 

 

 

 

  

 

     

 

Emneord: