NEDLEGGINGSTRUET: Fossum kirke ligger like ved Stovner storsenter. Foto: Andreas Tharaldsen
Kirkebruksplanen

Klokkene ringer for Fossum kirke

Fossum kirke blir trolig lagt ned. Nå skal den skaffe leieinntekter til Den norske kirke.
Tirsdag, 27 november, 2018 - 10:36

Oslo bispedømme og Kirkelig fellesråd i Oslo har satt ned en styringsgruppe som skal foreslå ny kirkebruksplan. Formålet er øke inntektene og redusere utgiftene i Den norske kirke. 

I kirkebruksplanen foreslås ni kirker fristilt for utleie. Økte leieinntekter og reduserte personalkostnader skal spare kirken for 13,8 millioner kroner i året. 

Styringsgruppen foreslår at Fossum kirke blir et diakonalt senter i samarbeid med Den norske kirke, Kirkens bymisjon og KFUK-M. 

Utsettelse for Groruddalen 

I april foreslo styringsgruppen at Bakkehaugen kirke, Sofienberg kirke, Lilleborg kirke, Iladalen kirke, Klemetsrud kirke, Stovner kirke, Ellingsrud kirke, Romsås kirke og Østre Aker kirke skulle legges ned.

Fire av disse kirkene ligger i Groruddalen prosti, noe som skapte sterke reaksjoner i de berørte menighetene. Derfor ble høringsfristen utsatt og et nytt forslag for Groruddalen prosti ble lagt frem i begynnelsen av oktober.

I det siste høringsutkastet er Fossum kirke foreslått lagt ned som menighetskirke, mens avgjørelsen om hva som skal skje med Ellingsrud kirke og Østre Aker kirke er satt på vent. 

Mer kirke for pengene 

Robert Wright er kirkeverge i Oslo bispedømme og sitter i styringsgruppen som har utarbeidet kirkebruksplanen. Han vil ha mer kirke for pengene. 


KIRKESTRATEGEN: Robert Wright er kirkeverge i Oslo. Han vil ha mer kirke for pengene. Foto: kirken.no

- Det er en økonomisk situasjon som ligger til grunn her, og da må vi bruke de pengene vi har, mest strategisk. Spørsmålet er hva vi får mest mulig kirke ut av. Skal vi ha mange kirker med tynn bemanning, eller skal vi satse på noen kirker? 

Menighetene i Groruddalen prosti skrev i april et felles høringssvar. Der hevdet de at ledelsen i Oslo-kirken legger opp til en betydelig nedbygging av Groruddalen, og de uttrykte at det var urimelig at deres menigheter måtte ta halve belastningen av kirkekuttene. 

Nå mener Robert Wright at kirkebruksplanen har tatt hensyn til reaksjonene i Groruddalen. 

Kan leve uten Fossum kirke


YOU WIN SOME, YOU LOSE SOME: Kåre Rune Hauge er sokneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet. Her står soknepresten foran alteret i Stovner kirke som får fortsette som menighetskirke. Foto: Andreas Tharaldsen

Høringsfristen for menighetene gikk ut 1. november. I slutten av denne uken kommer styringsgruppen med et endelig forslag, som skal behandles i Oslo bispedømme og Kirkelig fellesråd. 

Kåre Rune Hauge er sokneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet. Han mener det har vært en positiv utvikling siden april.

- Det at Fossum kirke tas ut som soknekirke kan vi leve med. Men det er en forusetning at det blir et gudstjenstetilbud og diakonalt arbeid i Fossum kirke.  

 

 

 

.

 

 

 

Emneord: 
Tags: