Mange valgte å ta turen til Kunstnernes Hus på fredag for å ta en siste avskjed med den avdøde kunstneren. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Minnes en stor kunstner

Frem til januar er verk fra nylig avdøde Per Kleiva stilt ut på Kunstnernes Hus. Dette er den største utstillingen av hans arbeid på 30 år.
Onsdag, 7 november, 2018 - 14:00

Fredag 2.november var Kunstnernes Hus fylt til randen av kunstinteresserte mennesker. Da åpnet nemlig utstillingen dedikert til Per Kleiva, som er den største visningen av den nylig avdøde kunstnerens verk på 30 år. 


Flere møtte opp på Kunstnernes Hus for å få med seg utstillingen med Klevias verk.  Foto: Hedda Ovidia Stølen 

– Kleiva har i løpet av sin lange karriere fått en sentral plass i norsk kunsthistorie, og mange, særlig de litt eldre, har nok et spesielt forhold til kunsten hans, forteller Gilda Axelroud, kommunikasjonsansvarlig ved Kunstnernes Hus. Hun mener utstillingen, som vil stå åpen frem til januar, er spesiell på flere måter. 

– Dessverre gikk Kleiva bort i september i fjor, og i år er det 55 år siden han debuterte som kunstner, her i det samme lokalet, fortsetter hun.


Kleiva er særlig kjent for sine verk innen popkunst-stilen, og bruken av grafikk og silketrykk. Foto: Hedda Ovidia Stølen

 

Utradisjonell og utforskende

I følge kuratorer for utstillingen, Ida Kierulf og Thomas Flor, var Kleiva en foregangsfigur i sin utforskning og utradisjonelle materialer på tvers av genre og medier. Det samfunnskristiske aspektet kommer særlig frem i verkene hans fra 60- og 70-tallet, der han formidlet kampsaker som anti-imperialisme, miljø-ødeleggelse og atomtrussel gjennom kunsten.

– Selv om kunsten ble laget for tretti år siden, er problemene han tar opp like relevante i dag, mener Axelroud.

 


Kleiva regnes som en av Norges mest sentrale samtidskunstnere, og formidlet ofte samfunnskritiske spørsmål gjennom verkene sine. Foto: Hedda Ovidia Stølen 

 

Over fem tiår

På utstillingen blir det vist et utvalg arbeider som spenner over fem tiår, med hovedvekt på maleri og skulptur. Axelroud mener samlingen av verkene fint representerer hva Kleiva gjorde og mente, gjennom hele sin karriere. 

– Det er mange motsetninger, makt og maktesløshet, dystopi og utopi, og lys og mørke, avslutter hun. 


– Utstillingen gjenspeiler kunsten Kleiva laget gjennom hele sin karriere, mener Axelroud. Foto: Hedda Ovidia Stølen