Leder av Studentparlamentet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, håper at flest mulig stemmer ved årets valg. FOTO: Jostein Sletten

Oppfordrer studenter til å stemme

I løpet av de neste to ukene skal det velges nye representanter til Studentparlamentet ved OsloMet.
Fredag, 2 november, 2018 - 12:01

Studentparlamentet består av 27 representanter og er OsloMet sitt øverste studentpolitiske organ. Leder i parlamentet, Bjørn Harald Hegreberg Garborg, oppfordrer alle studenter ved OsloMet til å stemme.

– Det er viktig å stemme fordi vi vil ha ulike representanter med ulike meninger i parlamentet, og det oppnår vi best om så mange som mulig stemmer.

Kjemper mot kutt i stipend 

Hegreberg Garborg sier at Studentparlamentet jobber med en rekke ulike og varierte saker, men at de i høst har spesielt fokus på studentenes stipendordning. 

– I år har regjeringen foreslått å kutte i stipendordningen for studenter, og nå kjemper vi for at dette kuttet ikke blir gjennomført. Hvis årets valgdeltagelse blir høy, styrker det saken vår. Det gjør at vi kan vise til høyt engasjement blant studentene, og vi får derfor mer makt. 

Videre sier han at parlamentet også jobber mye med faglig innhold i emner.  

– I det siste har vi jobbet mye med faglig innhold, og vi ser at mange ønsker mer tverrfaglighet i emnene. Vi jobber også med helt konkrete saker, som blant annet bedre pantemuligheter på campus.

Håper på høyere deltakelse 

De siste årene har valgdeltakelsen vært på mellom 10 til 12 prosent. Hegreberg Garborg sier at lav oppslutning er et problem i nærmest alle studentdemokratier i hele landet. For å øke valgdeltakelsen jobber de med å få studentene til å skjønne hvor mye innflytelse studentdemokratiet har. 

– Vi prøver å formidle hvor viktig det er å stemme, men dette er vanskelig å få frem til den jevne student. Det henger nok sammen med at man ikke innser hvor mye innflytelse studentene faktisk har. Vi ser også at valgdeltagelsen har vært høyere de årene der det har vært mange kandidater. Dette kommer nok av at flere stemmer hvis de kjenner noen som stiller til valg, sier Garborg. 

Avholdes på nett

I fjor ble valget for første gang avholdt digitalt, og denne ordningen videreføres i år. For å stemme går man inn på student.oslomet.no/spvalg. Her kan man både stemme og lese om hver enkelt kandidat på ditt fakultet.

– Man kan stemme helt frem til 14. november, og stemmen kan endres frem til denne datoen. Det velges mellom fem og åtte representanter fra hvert fakultet, ut i fra hvor mange studenter som går der, og alle studenter på universitetet kan stemme på kandidatene ved sitt fakultet, avslutter Garborg.