PÅ JOBB FOR OSLOMET: Førsteamanuensis Kyrre Begnum og rektor Curt Rice. Foto: Per Åsmund Reymert.

Forsker på valgvake: - Studenter må snakke om Cambridge Analytica

Førsteamanuensis Kyrre Begnum vil at norske studenter forstår hvordan et enkelt like-klikk kan føre til at man blir profilert av ukjente selskaper.
Onsdag, 7 november, 2018 - 15:31

I går avholdt Tankesmien Agenda en valgvake på mellomvalget i USA på Kulturhuset. Først på scenen var Kyrre Begnum, som presenterte publikum med en dyster påminnelse.

- Vi må snakke om datasamlerne, oppfordret han fra scenekanten. 

Henter info fra apper

Bakgrunnen for Begnums engasjement på valgvaken er avsløringene av omfattende nettprofilering og valgpåvirkning gjennom sosiale medier i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Nyheten om Cambridge Analyticas involvering i Trump-kampanjen traff USAs sivilsamfunn som en bombe. Gjennom appen This is your digital life samlet selskapet inn informasjon fra appens brukere, men også fra brukernes kontaker på Facebook.

Mad Men i det 21. århundre

Begnum sammenlikner selskapet med tv-serien Mad Men:

- Cambridge Analytica er som den kyniske reklameguruen Don Draper hvis han var oppkoblet til en datamaskin, sier Begnum. Han forklarer videre:

- Gjennom likes mater man inn informasjon. Til slutt trenger ikke selskapet å se på personen lenger. De kan se på likes og så tyter personligheten ut i andre enden, forteller han, mens han viser hvordan selskapene opererer på laptopen sin. 

Etter foredraget kunne Begnum fortelle hvordan Oslomet jobber for å bevisstgjøre en ny generasjon.

- I faget Technology and Society formidler vi disse tingene på en sånn måte at du ikke må være teknolog for å forstå det. Denne kunnskapen må inn i alle deler av samfunnet, og da må det inn i alle deler av Oslomet.

Er norske studenter for ukritiske?

- I dag er vi klar over TV-reklamens påvirkning, men vi gjennomskuer ikke facebook på samme måte. Grunnlaget er der. Men vi må gjøre en bedre jobb med å forklare ting til studenter. Men når politikere selv ikke forstår det, så er det klart at det er en lang vei, sier Begnum.

- Vår formidlingsplikt

Rektor ved Oslomet, Curt Rice var også en del av gårsdagens panel. Han forklarer universitetets deltakelse på valgvaken slik:

- Jeg så på dette som en del av vår formidlingsplikt, der vi bidro til diskusjon og debatt om dagsaktuelle temaer, svarer Rice i en e-post.