På Romsås senter sitter styreleder i Romsås vel, Thor Johnsen og jobber med sakene de får inn. FOTO: Linea Bancel

Vil gi Romsås et kunstnerisk løft

Etter at Romsås senter og blokkene rundt ble pusset opp forsvant flere utsmykkinger fra Romsås. Nå arbeider Romsås vel sammen med Mangfold, oppvekst og kultur-komiteen med å få ut ny kunst i bydelen. – Senteret er det tristeste i Oslo, barna kaller det dødsgangen, forteller Thor Johnsen, styreleder i Romsås Vel.
Tirsdag, 6 november, 2018 - 14:41

Romsås senter ble pusset opp i 2004, under oppussingen skal flere malerier ha forsvunnet. Flere blokker i bydelen ble pusset opp rundt samme tid, også her forsvant flere utsmykkinger. Romsås vel har i etterkant forsøkt å finne ut av hvor kunsten ble av og om det er mulig å få utplassert ny kunst, dette har vært en treig prosess. 

–Det er som å stange hodet i veggen, forteller styreleder i Romsås vel Thor Johnsen til journalen.

Rødt tar opp tråden


–det var et stort savn for beboerene på Romsås da utsmykningene forsvant, forteller Mari Ris Knutsen. FOTO: Linea Bancel

I flere år forsøkte Romsås vel å ta opp saken både hos bydelsutvalget og Oslo Kommune. Men etter i herdige forsøk uten noen gjennomslag tok Romsås vel kontakt med gruppelederen i Rødt og spurte om de viste hvor kunsten var blitt av. Saken ble tatt med videre og fremmet av Mari Rise Knutsen, medlem av Rødt og MOKK (Mangfold, oppvekt og kultur-komiteen).  

– Det er over et år siden vi begynte å jobbe med saken og fremmet et forslag. Dette ble vedtatt med full tilslutning fra alle. Vi må få den kunsten ut av Oslo kunstlager og ut til folk igjen, forteller Mari Rise Knutsen til journalen.

Bydelsadministrasjonen fikk ansvar for å ta kontakt med Oslo kunstlager og få ting satt ut. Det ble gjort forsøk på å få kontakt med kunstlageret, uten hell. Dermed stoppet prosessen opp igjen.

–Vi opplever dette ganske ofte, vi kan være veldig fornøyde med å få til et vedtak, men så skal det følges opp av helt andre mennesker. Dermed stopper ting opp, sier Knutsen.

Etter at prosessen stoppet opp kontaktet Romsås vel komiteen igjen. Knutsen tok opp saken i et møte, men fikk ingen klare svar. Hun valgte derfor å fremme et forslag den 5.september. I forslaget skriver hun, «Kulturkomiteen ønsker et løft av kunstnerisk utsmykking i bydelen. Bydelsutvalget slutter seg til dette og ber derfor om at bydelsadministrasjonen oppfordrer bydelens innbyggere til å komme med forslag til aktuelle plasser, hvor det er behov for utplassering av skulpturer og annen kunst i bydelen. Gjennom informasjon på for eksempel nettsider og lokalavis.»

Vil involvere beboerne

Forslaget ble fremmet og arbeidsutvalget ga først Bydelsutvalget oppdraget, men saken ble sendt tilbake. Dermed valgte bydelsdirektøren i Grorud, Øystein Eriksen Søreide, å gi MOKK ansvaret for oppdraget. Som en del av oppdraget kom bydelsdirektøren med et forslag om å opprette en arbeidsgruppe. Forslaget ble vedtatt og MOKK laget en gruppe bestående av leder for kulturkomiteen, Grete Fossli (ap), Jørn Linnerud og Mari Rise Knutsen(rødt). Komiteen ønsker også å innvolvere beboerene i bydelen. 


Romsås senter er et av stedene Romsås vel ønsker å utsmykke. FOTO: Linea Bancel

– Vi jobber med å få ut et skriv i lokalavisa, forteller Knutsen.

Samtidig jobber styreleder Thor Johnsen med å nå ut til borettslagene.

– Jeg har spurt om hva de ønsker seg og hvor de ønsker at kunsten skal plasseres, men kun tre har svart, sier Johnsen. 

Kunsten som skal brukes ønsker de å finne på Oslos kunstlager. For øyeblikket arbeides det med å nå ut til lageret og arrangere en tur for å se utvalget.

– Det jeg foreslår er at det blir tatt opp video av lageret, hvor de fra borettslaget kan ønske seg hva som skal brukes, avslutter Thor Johnsen. 

 

 

Emneord: