Homofile med minoritetsbakgrunn føler seg utstøtt fra homomiljøet

Flere beskriver at de møter fordommer og seksualisering på sosiale medier og innad i det homofile miljøet. - Det første de spør om er størrelse og farge på mitt kjønnsorgan, sier Stian (24).
Mandag, 5 november, 2018 - 12:31

Stian Mauricio Foss (24) forteller at han jevnlig blir møtt med fordommer i det homofile miljøet. Foss, som jobber som fotograf, har møtt rasisme både på sosiale medier og i virkeligheten. 

Jeg ble invitert til en fest med utelukkende homofile menn. Etter jeg hadde introdusert meg selv, var det første de spurte om kjønnsorganet mitt. De spurte om størrelse og farge på mitt kjønn. Det opplevde jeg som rystende.

Han forteller at han har stoppet å dra på homofile utesteder og arrangementer fordi han føler seg utstøtt. 


Foss mener mediene må ta ansvar for at minoriteter blir bedre representert i mediebildet. Han jobber selv i reklamebransjen og forteller at han vet hvor stor påvirkningskraft reklame, filmer og serier har. Foto: Mario Aleksander Rojas Peter Bøckman

Mest på internett

Foss forklarer videre at han oftest ser kommentarene på nettet. Han mener det er lettere for folk når de kan gjemme seg bak en skjerm.

– Jeg ser det veldig ofte på profiler på sosiale medier og datingapper. Folk er mest interessert i meg på utsiden. De påpeker at jeg ser “eksotisk” ut og legger alltid vekt på min farge. 

Søksmål mot datingapp 

I juli 2018 ble datingappen Grindr, som har omlag 3,6 milioner daglige brukere, forsøkt saksøkt. Sinakhone Keodara, som oprinnlig er fra Laos og flyttet til USA i 1986, truet med å gå til søksmål mot datingappen for homofile. Grunnen var måten datingappen ikke redigerte bort rasistiske kommentarer og biografier på profilene i appen. Termene “no blacks” og “no asians” var blant det som provoserte mest.

Foss er ogå kjent med slike kommentarer. 

– Jeg ser det veldig ofte på profiler på sosiale medier og datingapper. Det gjør noe med deg. Hva skal jeg gjøre med at jeg har en viss farge? Det er vanskelig. Du føler deg ikke spesielt bra, når du leser sånt.


Foss forklarer at han ofte blir møtt med meldinger som “BBC” eller “BBD”, engelske forkortelser som ofte blir brukt til å beskrive mørkhudede menns kjønnsorgan. Foto: Mario Aleksander Rojas Peter Bøckman

Hva mener du er forskjell på seksuell preferanse og rasistiske holdninger?

– Hvis man ekskluderer personer ut i fra hvilken folkegruppe de tilhører og ikke individet, så mener jeg det er på grensen.

Trusselen om søksmål mot datingappen har resultert i det nyopprettete initiativet Kindr. Nye retningslinjer skal jobbe for å sensurere hatefulle ytringer i appen. Initiativet gjør at profiler med kommentarer med blant annet rasistiske tendenser, blir slettet.


–Homokampen er for eksempel annerledes for en med innvandrerbakgrunn enn for en som er oppvokst i hvite norske hjem. Slik feminismen også oppleves annerledes for folk med forskjellig hudfarge, forklarer Choi. Foto: Jan Khür

Hører ikke hjemme i homomiljøet

Danby Choi, redaktør og journalist for Subjekt som også jobber som kunstanmelder for Aftenposten, har tidligere kommentert saken. Choi har selv minoritetsbakgrunn og i et intervju med Utrop.no forteller han om hvordan han opplever det å være en dobbelminoritet i Norge. 

– I homofile miljøer er jeg fortsatt en innvandrer, og blant innvandrere er jeg homofil. 

 I en melding til Journalen utdyper Choi.

– Jeg føler meg ikke mer inkludert i et homomiljø enn i et heteronormativt miljø, og har egentlig derfor nesten bare heterofile venner. Kanskje fordi jeg ikke hører hjemme i et homomiljø, at jeg heller der utmerker meg som en spesifikk minoritet, enn i et mangfold av farger og bakgrunner i et ganske seksuelt streit miljø.

Ble en belastning

Foss forteller om hvordan opplevelsene ble en stor påkjennelse. Han forklarer at det tæret mye på selvtillitten hans og det tok han flere år å bygge den opp igjen.

– Det påvirket selvtilitten min veldig og jeg gikk inn i en tung periode på grunn av det. Jeg forstår ikke hvorfor min hudfarge skal spille en sentral rolle i hvorvidt jeg er en potensiell partner eller ikke. De vil ikke bli kjent med min personlighet, men er mer opptatt av tanker de selv har rundt “mørke menn”. 

Ønsker bevissthet om egne holninger

– Jeg opplever at når jeg konfronterer de personene som har disse “preferansene” og lurer på hvorfor, blir vedkommende ofte veldig defensive. 

Ifølge Foss kreves det mer kunnskap for å bekjempe fordommene.

– At noen kommer ut med slike kommentarer betyr ikke at de nødvendigvis er dårlige personer, men at de har mangel på kunnskap eller ikke omgås minoriteter. Jeg skulle ønske at de ville sette seg inn i hvorfor de tenker som de gjør.