Boklansering med politisk budskap

Fotograf Zanele Muholi har stilt ut bildene sine over hele verden. Under festivalen Oslo World, lanserte hun sin nye bok.
Mandag, 5 november, 2018 - 15:12

– Det er utrolig hvordan hun bruker bildene sine politisk. Det er ekstremt bra

Det sier Vjolla Emiri, som sammen med venninnen Martine Johansen var til stede da Zanele Muholi lanserte sin nye bok i galleriet Kunsplass. Boka heter Somnyama Ngonyama - Hail the dark lioness, og inneholder over 90 selvportretter, i tillegg til bidrag fra poeter og forfattere. Fotografiene kommenterer ulike problemstillinger som rasisme, fremmedhat og xenofobi. 


Martine Johansen, Vjolla Emiri og hunden Louie. Foto: Ylva Irene Lie Bjerke

Galleri med en agenda

Vibeke Hermanrud etablerte galleriet Kunstplass i 2012, sammen med Henriette Stensdal. Hun mener Zanele Muholis bilder, og problematikken de tar opp, er høyst aktuell idag.

– Det å snakke om rasisme, fremmedhat og xenofobi i disse dager er bare så viktig. Enda mer viktig enn før, kanskje. Hun bryter ned de barrierene, og jobber globalt, sier Hermanrud.

Kunstplass er ifølge Hermanrud et av de få galleriene i Oslo som har en uttalt politisk agenda. Tematikken er ofte knyttet til homofili eller feminisme. Hun har troen på at kunst krysser grenser, og at ved å bruke denne uttrykksformen for å fremme politiske budskap, når man frem på andre måter.

– Kunst snakker til hjertet ditt, ikke bare hodet, sier hun.