IKKE BRA NOK: Leder for MDG Une Bastholm mener at statsbudsjettet med fordel kan bevilge mer penger til klimatiltak.

- Stakkarslig og skammelig mål

Miljøbevegelsen samlet seg for andre gang til ukentlig protest mot det foreslåtte statsbudsjettet torsdag.
Torsdag, 1 november, 2018 - 15:42

Leder for Miljøpartiet de grønne Une Bastholm kom med skarp kritikk av regjeringens foreslåtte statsbudsjett under en politisk markering torsdag 1. november. Foran en forsamling bestående av ulike miljøorganisasjoner gjorde hun det klart at klimasatsingen i budsjettet ikke er ambisiøs nok.


FEILPRIORITERING: Une Bastholm: - Olja i dette statsbudsjettet er fredet.

– Til sammen er dette et veldig stakkarslig og skammelig mål fra et av de rikeste landene i verden, sa hun i sin appell, og la til at det foreslåtte budsjettet prioriterer olje i altfor stor grad.

– For å forlenge fossilalderen i dette budsjettet bruker regjeringen rundt 80 milliarder kroner, mens kun 21 milliarder bevilges til å redusere klimagassutslippene.

Sammen for et klimabudsjett

Arrangementet var andre del av «Sammen for et klimabudsjett», en rekke ukentlige markeringer som vil finne sted frem til statsbudsjettet for 2019 vedtas i desember. Denne uken var miljøorganisasjonen Greenpeace hovedarrangør.


ÉN FOLKEBEVEGELSE: Politisk rådgiver for Greenpeace Halvard Raavand tror markeringene kan bidra til å styrke miljøbevegelsen.

Politisk rådgiver for Greenpeace Halvard Raavand tror at markeringene kan bidra til å styrke miljøbevegelsen.

– Selv om vi allerede samarbeider ganske godt, er vi veldig forskjellige. Men jeg tror dette kan bidra til å samle miljøbevegelsen enda mer og gjøre oss til en stor folkebevegelse, sier han til Journalen.

De ulike aktørene enes i ukene fremover om et overordnet mål; å påvirke det endelige statsbudsjettet.

– Statsbudsjettet er ikke i nærheten av å kutte de klimagassutslippene vi trenger for å nå Parisavtalen. Derfor har vi i miljøbevegelsen tatt initiativ til ukentlige folkebevegelser for å vise politikerne at folk i Norge krever klimahandling, sier Raavand.

Det grønneste budsjettet som er lagt frem

Klimapolitisk talsperson for Høyre, Stefan Heggelund, mener på sin side at statsbudsjettet er det grønneste som er lagt frem.

– Vi satser mer på regnskog, mer på å gjøre norske arbeidsplasser grønnere, mer på kollektivtrafikk, mer på klimainvesteringer, og mer på bygging av fornybar energi i u-land, sier Heggelund i en epost til Journalen.

– Og til dette kommer det viktige poenget som MdG glemmer: Vår politikk gjør at etterspørselen etter fossil energi går ned. Det gjør at petroleumsnæringen ikke har annet valg enn å omstille seg fremover.

Se flere bilder fra arrangementet nederst i saken.