Bildet "Turning Point" var kveldens hovedattraksjon.

Snowboardfotograf åpner utstilling

Frode Sandbech regnes som en av verdens beste i sitt felt. Nå stiller han ut sitt arbeid for første gang.
Fredag, 23 november, 2018 - 16:44

Torsdag kveld åpnet Frode Sandbech sin fotoutstilling på Bislett, og det var minst 200 personer innom lokalene. Frode Sandbech forteller at han er storfornøyd med kveldens oppmøte. 

Som tenåring byttet Sandbech el-gitaren mot et kamera, og har siden hatt bilder på trykk i magasiner rundt om i verden og vunnet prestisjetunge priser, heder og ære.


Det var stort oppmøte på kveldens bevigenhet. Foto: Malin Seline Strandberg


Publikum ble værende lenge i lokalene, for å snakke om kunst og eventyr. Foto: Malin Seline Strandberg


Sandbech var tilstede hele kvelden, og pratet med mange besøkende. Foto: Malin Seline Strandberg

Nye innfallsvinkler
Sandbech fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2004, da ett av hans bilder ble forsiden på “Transworld Snowboardings Photo Issue”. Nå inviterte han til sin første utstilling etter snart 20 år på reise som fotograf.

Utstillingen har fått navnet fra et av bildene, “Turning Point”. Bildet kan oppleves gjennom to forskjellige filter, som vil få enten skikjøreren eller snowboardkjøreren til å forsvinne. 

 – Gutta på bildet er Terje Haakonsen og Aksel Lund Svindal, som driver med hver sin sport i samme element, sier Sandbech til Journalen.

Han forteller videre at bildet har krevd mye arbeid og at det skjuler seg mye symbolikk i det.   


Mannen bak bildene, Frode Sandbech. Foto: Malin Seline Strandberg


Familien Sandbech var godt representert. Fra venstre: Nina Sandbech (søster), Mari Nohre Sandbech (kone), Frode Sandbech, Ståle Sandbech (bror). Foto: Malin Seline Strandberg

Unge entusiaster
Thomas Mordal (20) er spesielt interessert i Sandbech sine bilder. Han og hans medstudenter fra Westerdals vurderte om de skulle slå seg sammen i ett kollektiv, så de kunne spleise på et av kunstverkene. 

– Det er jo ikke akkurat studentpriser på bildene, sier de med godt humør. 

Mordal og hans kamerater, Johan Magnus Stenvig (20) og Teodor Sven Bø (19) er alle mediestudenter, og følger Sandbech på sosiale medier. 

– Han tar sjukt fete bilder. Stilen hans er så utpreget personlig. Jeg var på et fotoseminar med han i 2014. Etter det var jeg solgt, sier Stenvig.  


Mediestudentene diskuterer hvordan Sandbech har fått til lyset på bildet. I følge Mordal fikk de svar på dette i løpet av kvelden. Foto: Malin Seline Strandberg


Fotografkollega, Emil Sollie har sett opp til Sandbech sitt arbeid siden dag én. – Frode har inspirert meg. Foto: Malin Seline Strandberg

Egenart 
Sandbech hadde ikke forventet at så mange skulle komme innom i løpet av åpningskvelden. 

– Det er kult at jeg klarer å engasjere så mange og det er fantastisk å høre så mange fine tilbakemeldinger. 

Han forteller at han har jobbet hardt med sin egen stil helt siden 16-årsalderen, og mener dette har vært med på å ta han dit han er i dag. 

– Det handler om å ikke prøve å være noen andre, sier Sandbech.  


Sandbech foran bildet Turning Points, ved kveldens ende. Foto: Malin Seline Strandberg

Utstillingen henger oppe over helgen.