Det gikk hardt for seg da Norges fremste wrestlere møttes til Powerslam'16. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Vil gjøre wrestling stort i Norge

- Wrestling er en kunstform, mener veteran i Norges Wrestlingforbund, Bjørn Sem. På lørdag var han atter en gang i ringen på Powerslam XVI.
Mandag, 26 november, 2018 - 12:05

– Det skal ikke mer til enn én wrestlingkamp, så er man hekta, sier Jonas Hasledal Seierstad, styremedlem og dommer i Norges Wrestlingforbund (NWF).

Det er lørdag formiddag i eventhallen på Bryn, og forberedelsene til kveldens arrangement er allerede i gang. Wrestling-ringen må monteres, lys må settes opp og stoler settes fram før kveldens Powerslam XVI. 

– Powerslam er vårt største og avsluttende show for året, der de største oppgjørene tas og fiender møtes, fortsetter Seierstad. 


HARDE GREP: – Mange tror wrestlingen er falsk, og at kampene ikke er ekte. Det er feil. Grepene vi gjør i ringen gjør vondt, mener Bjørn Sem. Her får wrestleren Rayo Flores gjennomgå. Foto: Hedda Ovidia Stølen


Bjørn Sem har vært aktiv wrestler siden 2001, og lar ikke alderen stoppe ham fra å gå inn i ringen. Hadde han tapt lørdagens kamp hadde han imidlertid valgt å legge opp. Heldigvis for fansen gikk det Sems vei denne gang. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Norges Wrestlingforbund

NWF er det originale wrestlingforbundet i Norge, etablert av Erik Isaksen den 4. juli 2001.

Organisasjonens formål er å fremme interessen for wrestlingaktivitet i Norge og representere norsk wrestling internasjonalt. 

Forbundet har base på Østlandet, men siden starten i 2001, har forbundet også arrangert show i Trondheim, Bergen og Nord-Norge. 

Kampsport og rollespill

NWF definerer wrestling som et sports-stunt-show. Det består av bryte- og kampsportsteknikker, akrobatikk og scenekamp, men også rollespill og interaktivt teater. Selv om sporten er svært populær internasjonalt, særlig i USA, er wrestling ikke like utbredt i Norge. Bjørn Sem, som har vært aktiv wrestler allerede før NWF arrangerte sitt første show i Norge i 2001, tror det handler om at mange har misforstått sporten. 

– Mange tror at kampene ikke er ekte, men det er feil. Hvis jeg ber noen slå meg i magen alt de har er det kanskje planlagt, men det er ikke falskt. Alle grepene vi gjør i ringen gjør vondt, men mennesker trenger litt smerte i livet også, mener han.

Nå ønsker Sem, og resten av forbundet, å gjøre wrestling stort i Norge. 

– Wrestling har potensialet til å nå ut til en enorm gruppe mennesker, de må bare få tilgang, fortsetter han. 


Erik Isaksen, som startet opp Norges Wrestlingforbund i 2001, er fremdeles aktiv i miljøet. Her følger han med mens lagkameraten sloss i NM i tag-team. Foto: Hedda Ovidia Stølen


For å kunne delta i et wrestlingshow må man ha vært i opplæring en god stund, og det er harde kriterier som må følges før du slipper inn i ringen. Foto: Hedda Ovidia Stølen

Vil ha flere kvinner

På lørdagens Powerslam var det totalt 5 kamper, der teamet Rekognito vant norgesmesterskapet i tag-team, og wrestleren T-Jay beholdt sin tittel som norgesmester. Dermed må wrestlertilhengerne vente til nyåret før nye mesterskap og kamper blir holdt. 

– Vi har fått en del faste følgere som stiller opp uansett når og hva, og de er vi veldig glade for at vi har. Men det er også fint å se at det stadig dukker opp nye fjes, og at flere får øyene opp for sporten, forteller Sem.

Forbundet har per i dag 20 aktive wrestlere, men de vil gjerne bli flere. I tillegg er de også ekstra ute etter flere kvinnelige wrestlere. 

– Vi burde ha en egen liga for kvinner, men vi er rett og slett ikke nok kvinnelige wrestlere i Norge til å ha det. Det er noe vi må jobbe videre med, sier han. 


– Det er vanskelig å si hvorfor man blir så glad i å wrestle. Det gjør vondt, og er hardt arbeid. Jeg tror hovedgrunnen allikevel er adrenalinet man får av litt smerte, og den dosen tror jeg er bra for et menneske, mener Bjørn Sem. Foto: Hedda Ovidia Stølen


I Norge ble wrestling først kjent på midten av 1980-tallet da nordmenn fikk tilgang til kabel-TV og parabolsendinger fra utlandet. Nå håper NWF at wrestling skal bli en vanlig og godt kjent sport i landet. Foto: Hedda Ovidia Stølen


Etter 17 år i virksomhet har Norge fått en fast gjeng med wrestlingentusiaster. Allikevel tror Sem det er potensiale til å bli enda flere. Foto: Hedda Ovidia Stølen