Dette mener Unge Venstre og KrFU om regjeringsutvidelsen

Partileder Trine Skei Grande (49) og Kjell Ingolf Ropstad (33) byttet ansvarsområder. Grande ble kultur- og likestillingsminister, mens Ropstad fikk tro- og livsynsfeltet.
Mandag, 28 januar, 2019 - 12:56

Statsrådene fra Venstre og Krf 

KrF:

  • Kjell Ingolf Ropstad (33): Barne- og familieminister, med tro- og livssynfeltet inkludert i sitt departement. 
  • Olaug Bollestad (57): Mat- og landbruksminister. 
  • Dag Inge Ulstein (38): Utviklingsminister

Venstre: 

  • Trine Skei Grande (49): Kultur- og likestillingsminster
  • Ola Elvestuen (51): Klima- og miljøminister
  • Iselin Nybø (37): Forskning- og høyere utdanningsminister 

Journalen var på Slottplassen for å dekke markeringen av den nye regjeringsutvidelsen. 

Statminister Erna Solberg leder nå den første ikke-sosialistiske flertallsregjeringen siden 1985. Firepartiregjeringen består av Høyre, FrP, Venstre og KrF.  Det ble blant annet tre nye statsråder fra KrF og et utvidet ansvarsområde til Venstres partileder Trine Skei Grande. 

Blant pressekorpset var familie og venner til de ferske statsrådene. Journalen sto også blant ungdomspartiene til de fire regjeringspartiene, best representert var Unge Venstre og KrFU.

Unge Venstre veivet stolt med flagg i det de entret Slottsplassen.  Enkelte flagg var også i fargene som best representerer det lesbiske, homofile, bifile og transpersoner miljøet  (LHBT). «Homo-flaggene» sto i sterk kontrast til de gule hjerteflaggene KrFU veivet med over hodene våre. 

Politiet var også godt representert på Slottsplassen, de merket seg flaggene til ungdomspartiene - de ble uttrykkelig bedt om å senke flaggene før statsrådene kom ut fra Slottet. 

Da statsrådene kom ut fra Slottet ble de møtt med jubel.

Det så ut til at Kjell Ingolf Ropstad hadde ventet på denne dagen, han smilte uavbrutt i et kvarter. Like ved hans side ble Grande møtt med høye jubelrop fra sine tilhengere, hun fikk også raskt et flagg fra sine ungdomspolitikere ettersom hun nettopp hadde blitt den øverste «talspersonen» for LHBT-miljøet.  

Bytte av ansvarsområder

På pressekonferansen sa statsminister Erna Solberg at overføringen er et spørsmål om engasjement. Ropstad får ansvaret for kirkepolitikken fordi KrF naturlig nok har vist stort engasjement innenfor tro- og livssynsfeltet. 

Når det kommer til likestilling, LHBT-anliggende og sommerens «Pride Parade» er det Grande sitt bord, dette skal ha fått mange til å reagere.  

Komiker og lærer Sofie Røysa sparer ikke på kruttet i onsdagens Aftenposten, hun setter spørsmålstegn ved oppdelingen av minsterpostene til Grande og Ropstad.

Politisk reporter i TV 2, Mads Dahlby Fremstad, sier til Journalen at Ropstad hadde et sterkt ønske om å overta ansvaret for tro og livsyn. 


NYTT FELT: Fremstad sier at Ropstad ikke skal ha bedt om å miste likestillingsområdet. Foto: Privat

– Ifølge mine kilder var ikke dette først og fremst et bytte for å skjerme Ropstad, slik det har blitt fremstilt noen steder. Samtidig er det vel ingen tvil om at likestilling er et felt Trine Skei Grande har større velgerpotensial og det er minde «fare» for bråk. 

Synliggjøre KrFU sin politikk

Journalen kontaktet lederen i KrFU for å høre hva de mener om den nye regjeringen. Martine Tønnesen var ikke tilstede under markeringen på Slottsplassen, men hun sier at hun har fulgt regjeringsforhandlingene veldig nøye. 

Lederen for KrFU, Martine Tønnesen, sier til Journalen at det veldig stas at moderpartiet er kommet i regjering. 

– Det er veldig stas, utrykker hun til Journalen. 

Tønnesen bemerker at de er kjempefornøyde med utfallet av den nye regjeringsutvidelsen og de tildelte ministerpostene, som ble utfallet av regjeringsforhandlingene.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått gjennomslag for mye av klimapolitkken. Det er også mange bra tiltak mot barnefattigdom, og bedre økonomiske rammer for studenter og unge som ikke har vært i jobb. Vi er også veldig fornøyd at vi har fått fjernet muligheten for tvillingabort, sier Tønnesen.

Når det kommer til oppdelingen av Grande og Ropstads ministerposter blir det møtt med åpne armer hos KrfU.

– Det tenker vi er positivt, og jeg tror Kjell Ingolf Ropstad kommer til å gjøre det veldig bra, skriver lederen. 

Nå som Krf er i regjering ville Journalen gjerne høre hvordan dette påvirker ungdomspartiet. 

– Vi vil jobbe hardt for gjennomslag for vår politikk, og vi kommer til å følge dem tett opp. Vår oppgave er jo i stor grad å pushe Krf, og det kommer vi til å fortsette å gjøre, sier Tønnesen. 


GLAD: Martine Tønnesen er fornøyd med utfallet av den nye regjeringen, hun gleder seg til å jobbe tettere med regjeringen.  Foto: KrFU

– Et ansvar for vår politikk 

Simon Seland, lederen for ungdomspartiet til Venstre var en av de som møtte opp på Slottsplassen. Han veivet stolt med det grønne flagget til moderpartiet. Det har vært en viktig tid for Unge Venstre opp mot offentligjøringen av statsrådene. Ungdomspartiet til Trine Skei Grande har ønsket å ha større plass i regjeringen, og hadde særlig ønsket større ansvar for skolepolitikken.

Vi kontaktet Seland for å høre hva han syntes om utfallet av regjeringsforhandlingene. 

– Jeg tror Trine Skei Grande kommer til å gjøre en fantastisk jobb som likestillingsminister. Hun brenner for feltet, og når hun nå mister tro-og livssynsfeltet er det helt riktig at ansvaret hennes utvides på et annet område, sier Seland.  


FORNØYD: Simon Seland er fornøyd med den nye regjeringen. Foto: Unge Venstre

Det er kjent at Trine Skei Grande ønsket ansvar for Kulturdepartmentet etter forrige forhandlingsrunde siden valget i 2017. 

Til VG uttalte Grande at hun fikk jobben hun ønsket seg. Grande kunne velge fritt mellom departmentene med unntak av statministerens kontor, Finansdepartementet og Utenriksdepartementet ettersom hun er og var partileder. 

– Kultur er mitt engasjement, sa hun til VG i fjor under pressekonferansen på statsministerens kontor.  

Seland sier til Journalen at Unge Venstre stadig jobber med å markere primærstandpunktene deres. Når det kommer til hvorfor Grande ikke ville ta ansvar for Kunnskapsdepartmentet, noe Unge Venstre lenge har ønsket vil ikke Seland spekulere. 

– Jeg vil ikke spekulere i hvilke statsrådsposter som var mulig å få i forrige runde, men det viktige for Venstre nå er å være synlige i de sakene som er viktig for oss. Det gjelder både skole og klima. Her har både statsrådene og stortingsrepresentantene et ansvar for å vise fram vår politikk, skrev han til Journalen.