Hjemløse katter sliter om vinteren

I Norge lever over hundre tusen katter uten et hjem. Når sprengkulden kommer, er det tøft for disse kattene å holde seg i live.
Onsdag, 30 januar, 2019 - 12:33

Om vinteren får veterinærklinikkene ofte inn hjemløse katter i dårlig helsetilstand. Kulde og matmangel er de største utfordringene.

Redder katter inn fra kulda

Heidi E. Hem mener at alle har et ansvar for å hjelpe de hjemløse dyrene. Dersom man mistenker at en katt har kommet bort fra eieren sin, eller mangler et hjem, bør man gripe inn. Hem har flere ganger levert katter til Dyrebeskyttelsen. 

Hem bruker nettstedet Dyrbar.no aktivt, for å holde seg oppdatert på savnede katter i området. Hun tipser også om å se etter tegn på at katten har gått lenge ute, slik som skitten pels, skader og vond lukt. 

Frostskader og underernæring

Veterinær og klinikkleder ved Anicura Grünerløkka, Caroline Holtet, forteller at det er flere faktorer som utfordrer dyrene om vinteren. På klinikken får de ofte inn hjemløse katter med frostskader, forårsaket av den ekstreme kulden. Mange av kattene er også svært underernærte. 

– Det er mye vanskeligere for dem å finne mat. Dette skyldes både at det er mindre matrester ute, og at færre setter ut mat til sine egne katter når de oppholder seg mer inne, sier Holtet. 

Caroline Holtet oppfordrer alle til å ID-merke katten, slik at man kan finne ut hvem den tilhører. Holtet viser til at 300 000 av de 800 000 kattene som lever i Norge, ikke er merket med chip. Hun understreker også hvor viktig det er å sterilisere eller kastrere de kattene som går ute, for å unngå ukontrollert formering. 

Emneord: