STANDUPDAMER: Denne gjengen fylte Ingensteds med latter. Fra venstre: Sofie Frøysaa, Cecilie Moroni, Helene Ljodal, Therese Alvseike, Trine Lise Olsen, Sandra Spjelkavik og Mette Alstad.

– Det kryr av flinke damer

Debatten rundt Humorprisen var friskt i minnet da komiker Trine Lise Olsen fylte scenen med kvinnelige kolleger foran et utsolgt Ingensteds.
Torsdag, 24 januar, 2019 - 15:33

Publikummere med duggete brilleglass og hutrende lepper velter inn glassdørene til Ingensteds mandag kveld. Bak scenen gjør en småstresset arrangør Trine Lise Olsen de siste justeringene på gjestelisten. Den nord-norske komikeren kommer rett fra Dagsnytt 18. Nå skal hun være konferansier på standup-klubbkonseptet sitt «Kvotekveld» sin første utgave i hovedstaden om en time. 

– Navnet var opprinnelig en liten artig parodi på samfunnet og bransjen. Plutselig snakker Sigrid Bonde Tusvik om kvotering i forbindelse med Humorprisen. Denne kvelden ble plutselig litt annerledes enn forutsett, smiler Olsen. 


KJENT FRA HUMORNIEU: Humoren til Mette Alstad fra Humornieu om venners irriterende SoMe-vaner slo godt an.

Kun kvinner på plakaten

I kveld står det utelukkende kvinner på scena: «Jenteloven»-forfatter Sofie Frøysaa, Mette Alstad fra Humornieu, i tillegg til fem andre lovende navn. Olsen har reist rundt i Norge med konseptet de siste to årene. 

– Jeg har rekruttert nye folk etter hvor jeg har vært. For å gjøre det litt bedre for damer i bransjen. For at de skal ha sjansen til å ha det fint sammen - et felleskap. Vi damer står (opptrer, red.anm.) som regel bare én og én per klubbkveld, så vi får ikke sjansen til å bli kjent. Det er en fin måte å bruke den statusen jeg har jobbet meg opp til og gjøre det bedre for de som kommer etter, sier Olsen.

Debatten om Humorprisen 

Men ikke alle er enige med Sigrid Bonde Tusvik. Utenfor Ingensteds Tusvik-støttende vegger raser debatten. Innleggforfatter i Aftenposten SiD Kaja Tømmerås er ikke begeistret for Tusviks poenger i humorprisen-debatten. 

– Kan ikke norske feminister heller åpne øynene for de virkelige utfordringene kvinner i verden møter hver eneste dag, og heller virkelig gå inn for å endre det som er viktig? spør Tømmerås. 


FORFATTER OG KOMIKER: Sofie Frøysaa avsluttet Kvotekveld på Ingensteds. 

Menn på TV

Det er utsolgt. Den romslige baren fylles raskt opp med ukjente og kjente fjes som Lars Berrum og Mariann Thomassen. Trine Lise Olsen mener mer TV-tid for morsomme kvinner er noe av løsningen. 

– For at folk skal synes at kvinner er morsomme, må kvinner som er morsomme ses. Det er for eksempel bare reiseprogram med menn. Menn som reiser på tur med menn. Menn som spiser på restaurant med menn. Jeg er dritlei. Hvis jeg ser enda en line-up med bare menn i et humorprogram, så klikker jeg. Hvor er damene? sukker Olsen.

Folkeopplæring

Det er ikke det at folk ikke syns at damer er artige. Kvinner selger ut show etter show, påpeker Olsen. 

– Det kryr jo av flinke damer: Sigrid & Tønne, Cess og Hege Skøyen, Linn Skåber eller Marit Voldsæter. Vi må bare vises sånn at folk læres opp til at damer er morsomme, dem som ikke har skjønt det ennå, sier Olsen. 


KONFERANSIER: Arrangør Trine Lise Olsen loste publikum gjennom Kvotekveld.

Lattermild kveld

Showet er i gang, og stemningen lattermild, tidvis gapskrattende, fra første komiker. Damen på bakerste rad som ler høyere enn alle andre er vanligvis til forkleinelse, men i kveld er soloen hennes kun en liten del av latterkoret. Latteren varer kvelden ut. 

Arrangør Olsen innrømmer at hun også trives i mentorrollen. 

– Herregud, hvor kult er det vel ikke å få plukke ut akkurat de jeg vil stå med? avslutter Olsen.