Kåpene  er et symbol på at kvinner tvinges til å jobbe som fødemaskiner. - Denne lovendringen tar oss tilbake i tid, sier Tuvah Øverås som var en av de utkledde.  Foto: Sara Sarajlic

"The Handmaids" tok imot den nye regjeringen

Statsminister Erna Solberg presenterte tirsdag sin nye regjering på Slottsplassen. Her ble de møtt av demonstranter utkledd som kvinner fra HBO-serien «The Handmaid's Tale».
Torsdag, 24 januar, 2019 - 10:46

To og to marsjerer de stille bortover Slottsparken. Ikledd kyser og røde kåper som dekker dem fra topp til tå, holder de hodene ned i protest mot den nye abortloven. I bakgrunnen hører du resten av demonstrantene rope forente, «Vårt liv, vår kropp, fortsatt selvbestemt abort!».

– Serien handler nettopp om hva som skjer når ytre krefter får bestemme, sier komiker Sigrid Bonde Tusvik som var en av de utkledde kvinnene.

The Handmaid’s Tale, som ble introdusert på tv-skjermene i 2017, er basert på Margaret Atwoods roman Tjenerinnens beretning. Atwood skildrer undertrykkelsen som fruktbare kvinner opplever når de blir tvunget til å jobbe som fødemaskiner for diktaturens kommandører. 


Foran Slottsparken blir regjeringen møtt av familie, venner og supportere. Noen få meter unna masjerer kvinnene i protest stille forbi. 
Foto: Sara Sarajlic

Den nye regjeringen, som nå består av 22 medlemmer, hadde denne tirsdagsmorgenen sitt første offisielle statsrådsmøte. Etter dette skulle Erna presentere sin nye utvidede firepartiregjering utenfor Slottet. Her ble de ikke møtt med bare kjærlighet og smil. I Slottsparken ventet nemlig hundrevis av demonstranter, som var misfornøyd med de nye lovendringene som KrF brakte inn i regjeringen.

Splittende følelser

Selv om KrF ikke klarte å endre paragraf 2c i abortloven, klarte de å forhandle seg fram til en lovendring i fosterreduksjon. Endringen i abortloven er en formulering som tar bort muligheten for abort av en eller flere flerlinger, før grensen for selvbestemt abort i svangerskapet. Kvinnegruppa Ottar og Kvinnefronten arrangerte derfor denne demonstrasjonen for å vise regjeringen hva de kan vente framover.

– Å kunne velge abort er en grunnleggende menneskerettighet, vi ønsker derfor å formidle at vi ikke går med på en regjering som bruker kvinners rettigheter som forhandlingskort i et politisk spill, sier Jorunn Friis Reset, organisasjonssekretær i Kvinnefronten. 


Ane Stø, leder av kvinnegruppen Ottar, ledet demonstrasjonen. Med megafon i den ene hånden og fløyte i den andre var hun der for å bli hørt. Foto: Sara Sarajlic

Under demonstrasjonen kan man se over 400 føtter parkert i snøen. De ser ikke ut til å bry seg om vinterkulden, som dekker hele Slottsplassen. Gjennom megafonen kommer det høylytte slagord som får deltagerne med på ropene: «Henda vekk, henda vekk, henda vekk fra abortloven!»

– Vi er her for å si klart ifra at vi ikke aksepterer de nye lovendringene, og kan vi stå imot en gang, så klarer vi det også to, sier student Agnes Nærland Viljugrein, mens hun smiler fra øre til øre. 


 Flere hundre demonstranter tok seg fri fra jobb og skole for å møte opp tirsdag morgen på Slottsplassen. Foto: Sara Sarajlic

På demonstrasjonen ser man både kvinner og menn i alle aldre. Flere barnevogner er parkert ved siden av gaten. Nye mødre bærer på sine små barn, og unge voksne ytrer sine meninger. Andpustne hunder som har lekt for mye, stikker tungene ut av tørst. Flere armer vifter håndskrevne skilt i luften.

– Demonstrasjonen var et ønske om forandring, forklarer Reset i Kvinnefronten.

– Vi ønsker politikk som jobber for kvinners rettigheter og selvstendighet over egen kropp.