Unner seg mer av det usunne etter trening

Trening hjelper ikke for å gå ned i vekt, fordi man spiser mer etterpå, hevder fedmeforsker. Samtidig publiserer Narvesen en reklame som oppfordrer til å spise pizza etter trening.
Mandag, 28 januar, 2019 - 16:36

Januar er måneden mange begynner å trene. Mange ønsker å gå ned i vekt, og oppsøker et treningssenter for å prøve å nå målene sine.   

– Hun må svinge med hofta, stramme rompa godt, og hendene skal være som et lodd, forklarer Helene Østgård, personlig trener ved SATS. 

Kollegaene Helene Østgård og Therese Ellingsdalen viser frem noen vanlige treningsøvelser. Denne øvelsen kaller de kettlebell swing. Ellingsdalen tar tak i kettlebellen, og svinger den foran seg i lufta med begge hender. Hun står bredbeint slik at kettlebellen kan svinge hele veien nedenfra og opp, og tilbake igjen.  

Reklame oppfordrer til å spise pizza etter trening 


Foto: Skjermdump

Kioskgiganten Narvesen publiserte nylig en reklame for pizzaen sin på Facebook og Instagram. Reklamen viser en mann som trener, og teksten “fordi-du-fortjener-det-pizza” kommer opp på bildet. I samme innlegg skriver de:  

“Det aller beste med trening er at man har gjort seg fortjent til et deilig stykke pizza etterpå!”

Trening hjelper ikke for å gå ned i vekt

For to uker siden uttalte fedmeforsker Rønnaug Ødegård til NRK at trening ikke hjelper for å gå ned i vekt. Ett argument var dette: “Mange får økt appetitt og spiser mer etter trening. I tillegg belønner vi oss selv i form av mat eller noe annet å spise etter trening”

Ødegård er overrasket over Narvesen, og hadde forventet et høyere nivå.  

Ødegård sier til Journalen at fra et medisinsk ståsted er det sinnssvakt å koble trening opp mot mat. Hun reagerer sterkt på reklamen, som viser at når man har forbrent kalorier, kan man unne seg noen ekstra. 

– Å beregne hvor mange kalorier man har brukt for å se hvor mye man kan spise er uheldig. Det er et vanskelig regnestykke, mener Ødegård.

Avviser kritikken  

Reitan Convenience, som står for Narvesen-reklamen, mener det ikke er grunn til å reagere på reklamen.  

– Dette er en reklame for et av Narvesens mange produkter som spiller på humor for å skape oppmerksomhet omkring et aktuelt tilbud. Vi tror våre kunder ser det i den konteksten, og ikke som et kostholds- eller treningsråd, skriver Marit Sælid Johannessen, HR- og kommunikasjonsdirektør i Reitan Convenience, til Journalen i en e-post. 

Nordmenn blir feitere  

Data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag viser hvordan økningen i fedme blant nordmenn har vært siden 1984 og frem til i dag. Undersøkelsen tar utgangspunkt i den voksne befolkningen.  

– Man vil ha resultater av treningen  

Musikken på treningssenteret siver ut gjennom høyttalerne og gir ekstra motivasjon til nyttårsforsettene.

Når man trener vil man gjerne se resultatet av det. Og hvis man unner seg enda mer av det usunne, vil det forsvinne. Det sier senterleder ved SATS i Akersgata, Therese Ellingsdalen.   

– Pizza inneholder kalorier, men veldig lite næring. Den tilfører ikke vitaminer, mineraler, proteiner og den biten, så du får ikke det du trenger etter en trening, sier Ellingsdalen, som også har en master i ernæring.  

Ellingsdalen påpeker at man selvfølgelig kan kose seg litt av og til.   

– Men det er ikke sånn at fordi du trener, så skal du unne deg enda mer av det usunne, legger hun til. 

Her kan du se video av øvelsene de viste frem.