PRESIDENT: Emmerson Mnangagwa har vært Zimbabwe sin president siden Robert Mugabe ble avsatt ved militærkuppet i november 2017. Foto: UN Geneva/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Zimbabwe har den dyreste bensinen i verden

Det har ført til store opptøyer.
Fredag, 25 januar, 2019 - 11:36

– Zimbabwe er landet i verden med dyrest bensinpris. 

Det forteller Elling Tjønneland, som jobber for Chr. Michelsens Institutt. 

Tidligere denne uken avbrøt president Emmerson Mnangagwa en Europatur på grunn av store opptøyer i hjemlandet. Opptøyene kom som en reaksjon på at den zimbabwiske regjeringen økte prisen på bensin. 

Dobbelt så dyr som i Norge

Ifølge Tjønneland koster én liter bensin i Zimbabwe rundt 3,5 amerikanske dollar. Det tilsvarer en literpris på 30 norske kroner. 


BENSINPRISER: Grafen viser literpris i amerikanske dollar. Kilde: GlobalPetrolPrices.com. 

– Hvorfor valgte regjeringen å øke prisene? 

– Olje og bensin er varer Zimbabwe må importere, men landet har ikke nok penger i statskassa til å importere den mengden som trengs. Regjeringen valgte da å øke prisen, for at det skal bli solgt mindre. 


INFLASJON: 100 milliarder dollar, men likevel ikke verdt noe. Ekstrem inflasjon gjorde at den zimbabwiske dollaren ble suspendert i 2009. Siden det har ikke landet hatt egen valuta, men brukt den amerikanske dollaren. Foto: Teseum/Flickr (CC BY-NC 2.0). 

Det tror Tjønneland var dråpen som fikk begeret til å renne over. 

– Da fikk det zimbabwiske folk nok, og tok til gatene for å vise sin misnøye. 

Påvirker kollektivtransporten

– Hvorfor ble reaksjonene så kraftige etter prisøkningen?

– Bensin er noe alle trenger. Det berører dem som har bil, og det berører dem som er avhengige av offentlig transport. 

Kollektivtrafikken består hovedsakelig av minibusser, der billettprisene påvirkes av hvor mye bensinen koster. Tjønneland forteller at en tur-retur-billett med disse bussene kan koste opptil 30 norske kroner på en dag. 


MINIBUSSER: Kollektivtransporten i Zimbabwe består hovedsakelig av minibusser. Når bensinprisen øker, øker også billettprisene til bussene. Foto: Book Aid International/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0) 

– Men en zimbabwer tjener kanskje bare 100 norske kroner på en dag. Da går ikke regnestykket opp, forteller Tjønneland. 

Avhengig av nødhjelp 

– Zimbabwe er avhengig av nødhjelp fra andre land eller internasjonale pengefond for å få økonomien på fote igjen, sier Tjønneland. 

Mandag meldte NRK at Sør-Afrika avslo en lånesøkad fra Zimbabwe. 

– Sør-Afrika bør ikke gi lån uten å stille noen politiske krav, fortsetter Tjønneland.


AVSLO LÅNESØKNAD: President Mnangagwa (til venstre) møter den Sør-Afrikanske presidenten, Cyril Ramaphosa. Sør-Afrika har avslått å gi lån til Zimbabwe. Foto: GovernmentZA/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Han tror ikke Zimbabwe kommer til å få lån eller nødhjelp, før det blir politisk ro i landet. 

– Det skjer ikke før regjeringen med president Mnangagwa møter opposisjonen til samtaler. Og det vil ikke opposisjonen gjøre før arresterte aktivister og politikere blir løslatt. 

Emneord: