Ungdom venter stadig lenger med å debutere seksuelt. Foto: Malin Vindheim

Seksuell debutalder stiger

Studier viser at ungdom gjør nøyaktig som mamma og pappa vil – de tilbringer mer tid hjemme, drikker sjeldnere og har mindre sex. Dessuten utsetter de det å ha sex for første gang lenger enn før. Taler dette om en generasjon med stor selvbevissthet, eller er de bare redd for å gjøre feil?
Torsdag, 14 februar, 2019 - 08:45

Den seskuelle debutalderen klatrer stadig oppover. Dette er i strid med hva regjeringen har oppfordret norske kvinner til - å få flere barn, tidligere. 

Undersøkelsen Ung i Oslo 2018 viser at stadig færre har samleie før de begynner på videregående.

Det finnes ingen forskning på hvorfor debutalderen er på vei opp, men forskere mener det kan ha en sammenheng med ungdoms sosialiseringsmønster og økende bruk av tinder og sexting. 

Radiovert og sexolog Tuva Fellman har heller ingen klare svar på hvorfor debutalderen stiger. 

– Det kan jo hende at det er en generasjon som er opptatte av å være flinke, og sex er ikke noe en nødvendigvis er flink i fra starten av. 

I 2017 la komikeren Jahn Gorakh ut en video på Facebook der han delte sin debuthistorie. Han debuterte som 25-åring, og Gorakh håper at folk som skal debutere tar valg de har lyst til å ta, uavhengig av hvor gammel du er.

– Om det skjer når du er 16, når du er 30 eller når du er eldre burde ikke være så viktig verken for deg eller andre, sier han.

Likevel sier Fellman at det er et godt tegn at statistikken beveger seg. 

– Da kan vi trygge oss på at folk gjør det når de har lyst, sier hun. 

Reportere var Malin Vindheim og Astrid Stenvold.