LINSESUPPE: Barna på Sinsen aktivitetsskole får hjelp av Geitmyra til å lage sunn og god mat. Foto: Emilie Marie Kjøle

Aktivitetsskolen har ikke råd til sunn mat

Til høsten kommer en ny rammeplan som krever at aktivitetsskolene i Oslo (AKS) skal følge Helsedirektoratets kostholdsråd. Men det er få skoler som klarer dette.
Fredag, 29 mars, 2019 - 12:48

Aktivitetsskolene har kun 51 kroner per barn i måneden til mat, noe som tilsvarer 2,5 kroner per måltid. Dette betaler foreldrene, og beløpet har vært uendret i flere år. En typisk AKS-meny består av næringsfattig mat som pulvertomatsuppe, fiskepinner og brødmat.

Geitmyra matkultursenter for barn skriver i sin ettårsrapport at de opplever at måltidene ikke lever opp til de anbefalinger og retningslinjer som kommunen og helsemyndighetene har satt. De mener det blant annet skyldes det stramme budsjettet til aktivitetsskolene. 

– Kommunen må ta ansvar 

Geitmyra matkultursenter prøver å endre dette med sitt nye prosjekt, Læringsrik mat. I prosjektet samarbeider de med flere aktivitetsskoler i Oslo, og hjelper dem med å lage sunn og god mat som holder budsjettet og som passer inn i hverdagen på AKS.

– Du får ingenting for 2,5 kroner i dag, sier prosjektmedarbeider Anna Werenskiold fra Geitmyra. 

For at aktivetsskolene skal nå kostholdsrådene, mener Geitmyra at de trenger 7 kroner per barn per måltid. Det tilsvarer omtrent tre ganger så mye som det nåværende budsjettet. Werenskiold mener kommunen har et ansvar for å hjelpe AKS med å imøtekomme kostholdsrådene. 

– Når det står i de nasjonale retningslinjene at AKS skal tilby et måltid, må kommunen ta ansvar for at måltidet er næringsrikt, sier hun.  

Ønsker støtte  

Journalen har vært i kontakt med Utdanningsetaten, og de mener aktivitetsskolene løser de økonomiske utfordringene godt.

– Vår erfaring er at AKS-ene jobber bra med dette, og at mange lager sunn og god mat innenfor rammene som er gitt, skriver de i en e-post. 

Sinsen er en av aktivitetsskolene som er med på Læringsrik mat-prosjektet. Før prosjektet serverte de verken frukt, grønnsaker eller fisk. De har fått god hjelp fra Geitmyra, men sier at de, og andre aktivitetsskoler, likevel ønsker støtte fra kommunen. 

– Vi skulle gjerne ønske at det var en felles bestemmelse fra Oslo kommune, i form av penger øremerket til mat, sier ledelsen ved aktivitetsskolen på Sinsen.