Ørjan Strand studerer fysikk og astronomi ved Universitetet i Oslo. Han får ikke økonomisk hjelp hjemmefra i studietiden. Foto: Stine Hennissen

Halvparten av UiO-studentene får økonomisk støtte fra familien

Kun én av fire studenter ved OsloMet får det samme.
Onsdag, 27 mars, 2019 - 14:46

På Universitetet i Oslo (UiO) og på OsloMet får mange studenter økonomisk støtte fra familie, men forskjellen mellom de to universitetene er stor. Nestleder i Norsk Studentorganisasjon, Marte Øien, mener årsaken til dette kan være at ulike studier krever forskjellig av studentene.

– Det kommer an på hvor mye studiet krever og hvor mye tid man som student må bruke på det, sier Øien. 

Studiebarometeret 2018 har sett på hvor mye tid studenter brukte i snitt på skolearbeid utenom skolens opplegg. Tendensen var at de som studerer fag som finnes på UiO, for eksempel fysikk og rettsvitenskap, brukte mer tid enn de som studerte fag som er på OsloMet, som sykepleier og grunnskolelærer.

Nedenfor er det en oversikt over hvor mange timer studenter bruker på skolearbeid utenfor skoletiden. Rød er UiO, mens gul er OsloMet.

 

Ikke nok med studiestøtte

Marte Øien forklarer at mange fulltidsstudenter oppgir at stipendet de får fra Lånekassen, ikke dekker alle utgiftene de har. Hun forteller at flere er avhengig av økonomisk støtte fra foreldre eller annen familie, mens andre skaffer seg en deltidsjobb for å få inn litt ekstra penger.

– Det er mange som må jobbe mye, og studenter som kanskje ikke får jobbet like mye som de har behov for, eller føler de ikke klarer det ved siden av studiene, kan da blir mer avhengig av støtte fra foreldrene, sier Øien.

En undersøkelse gjennomført av Sentio for Universitas og NSO viser at 37 prosent av norske studenter får pengehjelp fra foreldre. Undersøkelsen består av et utvalg på 913 studenter over 18 år. I undersøkelsen kommer det frem at 50 prosent av studentene på UiO får økonomisk støtte fra familie, mens det på OsloMet kun er 27 prosent av studentene.

Flest jobber i Oslo 

I 2015 skrev Universitas en artikkel om at studenter i Oslo jobber mest ved siden av studiene. Der kommer det fram at den viktigste årsaken til dette er at boligprisene i Oslo er høyere enn andre steder. En av studentene vi snakket med kunne bekrefte dette. 


Ida-Emilie Mediå Lauvsnes studerer grunnskolelærer på OsloMet. Hun jobber 50-70 timer i måneden ved siden av studiet. Foto: Stine Hennissen. 

– Da jeg studerte i Trondheim var husleia noen tusen kroner billigere enn den er her i Oslo, sier student Linea Bancel. 

Mange jobber ved siden av 

Ørjan Strand studerer fysikk og astronomi på Universitet i Oslo (UiO). Han har deltidsjobb, og forteller at han ikke trenger økonomisk støtte fra foreldene for å få hjulene til å gå rundt.

Også studenter ved OsloMet jobber ved siden av studiene. Ida-Emilie Mediå Lauvsnes studerer grunnskole 1. - 7.klasse. Hun jobber 50 - 70 timer på sportsbutikk i måneden for å få betalt husleien og andre utgifter.

Journalen har snakket med tre studenter fra UiO og to studenter fra OsloMet som forteller hvordan de får nok penger til å få endene til og møtes.

Universitas skrev om saken først.