Skjermbilde fra datingappen Tinder. Foto: privat.

Utsatt for tre ID-tyverier

Identitetstyverier på nett har de siste fem årene økt i antall og omfang. Politet ønsker å stoppe denne typen kriminalitet.
Fredag, 8 mars, 2019 - 11:10


Skjermbilde fra privatmelding. Foto: Marie van Delft.

En gang sent i høst plinget det i telefonen til Marie van Delft (19). Da hun åpnet meldingen ble hun møtt av et nylig tatt bilde av seg selv, men under et annet navn enn sitt eget.

– En tidligere kjæreste sendte meg et skjermbilde av noen som hadde laget en falsk Tinder-profil av meg i Bergen.

Van Delft rapporterte brukeren til datingappen, og fikk den fjernet. Etter dette tenkte hun ikke så mye mer på det, før det skjedde for både andre og tredje gang.

– Det dukket opp nye falske profiler tre måneder på rad, sier hun.

Tre falske profiler

Plutselig fantes van Delft som svenske Elizabeth på 19 år i Trondheim, som 20-årgamle amerikanske Emelie i Bergen, og som Evelina fra Stavanger.

– Jeg syntes det var ekkelt og ubehagelig. Jeg visste ikke hvem det var som utga seg for å være meg, det kunne jo være en gammel mann. Plutselig kunne jeg ha møtt en person på gata som hadde trodd de har snakket med meg, sier Marie van Delft.


Tre ulike steder i Norge fantes Marie van Delft som tre ulike jenter. Foto: Wikimedia Commons.

Straffbar handling

Ifølge straffeloven paragraf 202 «straffes den som opptrer med en annens identitet med forsett om å oppnå en uberettiget vinning eller påføre en annen tap eller ulempe med bot eller fengsel inntil 2 år».

Slik Norsk senter for Informasjonssikring (NorSIS) skriver på sine nettsider, er identitetstyveri når noen gir seg ut for å være en annen. Dette kan blant annet skje ved at gjerningspersonen stjeler betalingsinformasjon på bankkort, bestiller varer i andres navn eller bruker andres legitimasjon, dokumenter eller bilder.

ID-tyvene misbruker fødselsnummer og organisasjonsnummer, og oppretter falske e-postadresser.Identitetene brukes ofte i ulike typer svindel, enten for egen vinning eller for å svekke offeret eller andre.

150 000 nordmenn

En undersøkelse gjort av NorSIS, viser at identitetstyveri de siste årene har økt i antall og omfang. Over 150 000 nordmenn har opplevd at noen har brukt deres identitet til å begå straffbare handlinger.

 

Det var en periode økning i antall identitetstyverier, men det har de siste årene blitt litt færre. Dette skyldes trolig at tyveriene blir mer omfattende og planlagte, viser funn i undersøkelsene til NorSIS.

Liten tillit til politiet

Det har ikke kommet frem hvem som sto bak de tre profilene, men Marie van Delft spekulerer i om det kan være én person eller flere folk som snakker sammen i et nettverk.

– Jeg er ikke uvenn med noen, og skjønner ikke hvorfor noen skulle gjort det mot meg.

Marie van Delft vurderte å melde ifra til politiet om de falske profilene, men lot være da hun så for seg at det kom til å være en lang prosess.

– Jeg tenkte at politiet ikke kom til å gidde å gjøre noe, men jeg anmelder hvis det skjer igjen, sier hun.

Rapporten «Trender i kriminalitet 2018-2021» viser nettopp at folk som utsettes for ID-tyverier “har liten tillit til at politiet ordner opp, og anmelder ofte ikke sine erfaringer”.

Falsk Facebook-profil

For omtrent to år siden fikk Maren Kristiansen (26) et varsel fra Facebook med en link til en profil som hadde lagt ut bilder av henne. Kristiansen klikket seg inn på en profil med et profilbilde av henne. Under bildet sto navnet Leonia Velez skrevet, en tilsynelatende singel kvinne fra Boston.

– Jeg syntes det var ekkelt at noen hadde lagret bilder av meg og brukt dem på en profil, sier Kristiansen.


Skjermbilde av den falske profilen. Foto: privat.

Brukeren hadde lagt ut fire bilder av Kristiansen, men hadde ingen Facebook-venner. Profilen var nokså lite troverdig, men hadde blitt oppdaget raskt. Over tid kunne ID-tyven muligens bygget et større nettverk, og etter hvert virket mer ekte.

– Jeg og flere venninner rapporterte brukeren, og senere samme dag var den fjernet av Facebook.

På den tiden hadde ikke Kristiansen privat profil på plattformen, så hvem som helst kunne klikke seg inn på bildene hennes. Etter hendelsen har hun endret innstillingene slik at kun godkjente «venner» kan se bilder og innlegg.

– Jeg har lukkede profiler på alle sosiale medier jeg er på, sier Kristiansen.

“Pop-up-kriminalitet”

Ifølge politiforum.no, er «pop-up-kriminalitet» mer uforutsigbar kriminalitet. Årsaken er at mennesker, og spesielt unge, lever mer digitale liv enn før. ID-tyveriene på nett er en del av dene “pop-up-trenden”.

I «Trender i kriminalitet 2018-2021» legger Oslo politidistrikt vekt på de digitale utfordringene. Sosiale medier og den digitale revolusjonen utvikler seg uoversiktlig. Brukere kan lett opprette falske profriler uten at det blir oppdaget.

Målet fremover er å fange opp denne “pop-up-kriminaliteten”.