Andrés Lekanger, feltarbeider for PION (Sexarbeidernes Interesseorganisasjon), sier at de er klar over at sexbransjen er mannsdominert. Han mener allikevel bransjen trenger regulering for ikke å lage spillerom for kriminelle. Foto: Mario Aleksander Rojas Bøckman

Sexarbeidere møter motstand fra 8. mars-komiteen

– Feministiske grupperinger er mest opptatt av å stenge ute folk som ikke mener det samme som dem, sier feltarbeider for PION, Andrés Lekanger.
Onsdag, 13 mars, 2019 - 00:28

I lys av kvinnedagen 8.mars er det igjen debatt om sexarbeid og feminisme. Leder for Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø er provosert over sexarbeidernes interesseorganisasjon (PION) etter at de sammenlignet selvbestemt abort og selvbestemt salg av sex i et parolemøte under forberedelsene til 8. mars.   

– Det er frekt. Selvbestemmelsen det er snakk om er i forhold til abort og å bestemme over egen kropp. Prostitusjon er det motsatte, det legger bestemmelsen i hendene til menn eller kunden, sier Stø.

Parolemøte i forkant av årets 8. mars-tog hadde rundt 200 personer som stilte med stemmerett. Dette gjør møtet til et av de største i nyere tid, skriver Klassekampen.

Feminisme uten drittatferd 

Lekanger mener feministiske gupperinger som Ottar er mer opptatt av å tie dem som ikke deler deres meninger, heller enn å ha en sunn debatt. Han mener også  PION har blitt utsatt for mye uakseptabel adferd.

– Jeg mener ikke at alle skal være enige om alt, men en inkluderende feminisme, er feminisme uten drittadferd. Å rive i stykker bannere, er drittadferd. Å kalle oss ‘den internasjonale hallik og menneskehandels mafiaen’, er det drittadferd. Vi ønsker en debatt basert på argumenter og ikke på konspirasjonsteorier og mistenkeliggjøring.


Andrés Lekanger, feltarbeider for PION - Sexarbeidernes interesseorganisasjon. Foto: Mario Aleksander Rojas Bøckman 

Fikk ødelagt banneret

På kvinnedagen i 2017 ble Lekanger vitne til at et medlem av 8. mars-komiteen rev opp banneret til PION, da de nektet å fjerne det. Dette fordi banneret gikk i stid med 8. mars komieens politiske standpunkt mot salg av sex.

Ikke arbeid, men slaveri

– Jeg har ikke noe problem med at de går i toget, men det er vedtatt at paroler som ikke forenes med 8. mars komiteens politiske agenda, ikke bør få lov til å delta i 8. mars-toget, sier Stø.

Stø forklarer at paroler som omhandler sexarbeid ikke er lov, da det er vedtatt i komiteén at dette er “slaveri”. Stø har flere ganger gått ut offetlig og kritisert PION fordi de mener at man ikke kan selge sitt samtykke.

– Den økonomiske kompensasjonen er der fordi man overskrider det faktiske samtykket. Ja, du kan samtykke til at ditt samtykke ikke teller i dette tilfellet, men det er et falsk samtykke, sier Stø.

Strid om sexkjøpsloven 

Saken fra 2017 fikk mye omtale i mediene og på grunn av det fikk PION flere støttespillere. Etter hendelsen var det flere organisasjoner som FRI, Skeiv Verden, Skeiv ungdom, Motmakt, Transforsvaret og HIV Norge som valgte å gå i toget sammen med PION i solidaritet. PION stilte også i årets 8.mars-tog. 

Et av PIONS hovedmål er å avskaffe sexkjøploven, da de mener denne loven er kriminaliserende og driskriminerende ovenfor personer som velger å selge sex. 

– Sexkjøpsloven bygger på ideen om at å selge sex er et onde. Dessverre rammer den også de som selger sex, fordi politiet må gå gjennom den lovlige siden for å komme til den illegale siden, forklarer Lekanger. 

Lekanger mener loven rammer utsatte kvinner som selger sex fordi deres inntektskilde blir kriminalisert. Han forklarer videre at han mener at det gjør det vanskeligere for personene å anmelde ulovlige forhold som vold, fordi de risikerer å miste sin inntektskilde. Det er flere feministiske grupperinger som er helt uenig dette, blant annet Kvinnegruppa Ottar.

– Det er en viktig lov og sexkjøploven legger skylden på den riktige siden, de som kjøper. Det gir et klart signal om at i Norge er det ikke greit å selge kvinners kropper, sier Stø.

Tier utsatte kvinner

Lekanger mener at ved å ikke diskutere kompleksiteten av sexarbeid og avfeie hele debatten, tier grupperinger som Kvinnegruppa Ottar utsatte kvinner. Det er Stø helt uenig i.    

– De som ikke får delta i den offentlige debatten er de kvinnene som blir trafikkert og som er på gaten eller i massasje studioer. PION blir fremtsillt som et talerør for kvinner, men de driter langt i hva de traffikerte kvinnene mener og sier, de har en politisk agenda, sier Stø. 

Vil ikke snakke på vegne av andre 

– Ottar jobber ikke på dette feltet, det gjør PION. Vi er imot denne ideen om å snakke på vegne av andre. Migranter som selger sex, organiserer seg selv og krever å selv få definere problemstillingene de jobber med, svarer Lekanger i en melding til Journalen.

PION arbeider med søsterorganisasjonen Thailandske Service Workers in Group som jobber for fattige menn og transpersoner som selger sex. PION er også en del av ICRSE - Sex Work Europe sitt prosjekt for å organisere migrantsexarbeidere i Europa slik at de kan føre sine egne kamper, forteller Lekanger.

PION stilte som vanlig med egen parole i årets 8. mars tog.