KJENDISØKONOM: Hallgeir Kvadsheim hjelper vanligvis folk som har falt i "luksusfellen".
Studentøkonomi

– Å leve på kun studiestøtten tror jeg er umulig

Over én av tre norske studenter får økonomiske bidrag hjemmefra.
Fredag, 29 mars, 2019 - 11:53

 

 

En ny undersøkelse gjennomført av Sentio for Norges studentorganiasasjon og Universitas, viser at 37% av norske studenter får støtte fra familie til å dekke basisutgifter. Dette skrev Universitas onsdag forrige uke. 

– Jeg tror mange studenter er avhengig av en jobb ved siden av studiene, og hvis man ikke makter det bør man hvert fall prøve å få seg en sommerjobb, sier Hallgeir Kvadsheim. 

Journalen kontaktet flere studenter for å finne ut om de får hjelp hjemmefra, om de har en deltidsjobb eller om det faktisk er mulig å leve på studiestøtten alene. 

Stramt budsjett

Lånekassens studiestøtte

Basisstøtten fra Lånekassen er undervisningsåret 2018-2019 på 108 250 kroner.  

Fulltidsstudenter kan få utbetalt støtte til tre ekstra uker i juni 2019. Det er en del av opptrappingen til 11 måneder med studiestøtte.

I begynnelsen av hvert semester kan fulltidsstudenten få utbetalt en større sum på 21 650 kroner. Dette er primært penger som skal gå til pensum og andre skoleverktøy. 

Studiestøtten vårsemesteret 2019:

kr 54 125

Kilde: https://lanekassen.no/nb-NO/Stipend-og-lan/Hoyere-utdanning/Hvor-mye-kan-du-fa/basisstotte/

Mathias (22) bor og studerer i Oslo. Han lever på et stramt budsjett, men han har inntekter fra et eget foretak som han kun bruker når han virkelig trenger det, og foreldre som betaler treningssenter og mobilregning. 

Til sammen lever han på omtrent 10 000 kroner i måneden. Han bruker i underkant av 6000 kroner på leie, og i overkant av 2000 kroner på mat. Utover dette bruker han omtrent tusen kroner på annet, som da er rester fra storstipendet eller inntekter fra foretaket - penger han egentlig forsøker å spare. 

– Hvis man er litt flink med pengene sine, så skal 10 000 kroner gå, sier Mathias. 

Mer luksus på luksusfellen 

Journalen møtte Hallgeir Kvadsheim. Han satte opp et budsjett for hvordan det er å leve på studiestøtten alene. Han sammenliknet studentbudsjettet med et stramt budsjett han tidligere har gitt til en luksusfellendeltaker.  

Kvadsheim konklusjon var at en student vil slite med å klare seg på 10 800 kroner alene, i motsetning til luksusfellendeltakeren som fikk 13 800 kroner.

10 800 kroner er studiestøtten fordelt på månedene man får utbetalt støtte. Sommermånedene er altså ikke regnet med. 

– Å leve på kun studiestøtten tror jeg er umulig, sier Kvadsheim til Journalen.