Antikviteter, klær, møbler, sykler og bøker er noen av varene som har blitt solgt på Marita Brukthandel siden 1994. Foto: Malin McLarney

Marita stenger dørene på Grünerløkka

Den populære bruktbutikken ved Ankerbrua legges ned grunnet økt husleie.
Onsdag, 27 mars, 2019 - 12:57

Etter 25 år i Markveien legger Marita Brukthandel ned i april. Avdelingsleder Nils Rune Kind sier til Vårt Oslo at mange kommer innom for å dekke sosiale behov, fremfor å bare handle. Ifølge Kind har noen reagert med sinne, og flere har felt noen tårer. 

Leia øker 

– Husleia øker vesentlig, og da har vi ikke lenger mulighet til å betale for dette lokalet. Det er trist fordi denne butikken har generert et overskudd som har gjort det mulig å hjelpe mennesker på andre avdelinger i Maritastiftelsen, forteller han til Journalen

Butikken er drevet av den kristne stiftelsen, Maritastiftelsen, som arbeider med rusforebygging. I Markveien har de tilbudt arbeidstrening for folk som trenger hjelp til å komme seg ut i arbeidslivet. 

–  Jeg liker å si at butikken er et verktøy for å hjelpe mennesker, og vi har hatt ulike typer folk her i tiltak gjennom alle år. Det være seg folk som kommer med rushistorikk, fra fengselssystemet, nav, eller fra andre sammenhenger og kan trenge litt drahjelp tilbake i samfunnet, uttaler Kind til Journalen. 

– Grünerløkka mister sin sjarm 

Organisasjonen Leve løkka, som arbeider for at Grunerløkkas egenart ikke skal forsvinne, håper de nye leietakerne bidrar til å opprettholde mangfoldet i bydelen. De synes det er trist at gårdeiere ikke er mer bevisste på sitt samfunnsannsvar. 

– Det er en trist utvikling. Grünerløkka mister sin sjarm, særpreg, og ikke minst, mangfold, skriver organisasjonen i en e-post til Journalen. 

Til tross for nedleggelsen, er Kind optimistisk. Han forteller at Maritastiftelsen allerede har åpnet butikken M&E second hand på Ensjø. 

Det har ikke lyktes Journalen å få en kommentar fra Thon Eiendom.