Avdeling Osterøya ved Bergen fengsel skal legges ned innen 1.april 2019. FOTO: Skjalg Ekeland, Bergensavisen (gjengitt med tillatelse).
Flere innsatte må sone langt hjemmefra
Nærhet til bosted, familie og nettverk er viktig for rehabiliteringen til innsatte. Asle Aase ved Fengsels- og friomsorgsforbundet (NFF) mener at nærhetsprinsippet ikke blir tatt hensyn til i den nye kriminalomsorgen.
Difi fikk i 2017 oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet (JD) om å gjennomføre en evaluering av Kriminalomsorgens organisering. Både JD og Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) mener at en ny organisasjonsstruktur er nødvendig for å løse utfordringene.
Et resultat av dette er blant annet at seks fengsler skal legges ned i Norge.
Asle Aase, forbundsleder i NFF, mener at nærhetsprinsippet er ikke tatt hensyn til i den nye omorganiseringen. Flere innsatte flyttes til fengsler langt fra hjemstedene deres:
– Nærhetsprinsippet ofres til fordel for en politikk som kun konsentrerer seg om effektiv drift og å holde soningskøen nede, sier Aase.
Aase mener at når Kriminalomsorgen sentraliseres blir mulighetene færre for å plassere innsatte nærmere sitt nærområde:
– De innsatte skal tilbake til sin hjemkommune, og det er svært viktig å være i kontakt med det lokale støtteapparatet i kommunen. En viktig forutsetning for å lykkes etter soning er å ha noe å gå til og en plass å bo.
En innsatt ved avdeling Osterøya ved Bergen fengsel viser misnøye overfor den nye organiseringen. Hun skrev et meningsinnlegg i Bergensavisen 15.januar., og mener det er et brudd på nærhetsprinsippet da hun må flytte 393,3 kilometer fra hjemstedet:
– Jeg er begynt i behandling, samarbeider med Nav, får jevnlig besøk av familie og har permisjoner som jeg benytter til å besøke familie og venner. Livet mitt er endelig på rett vei, skriver hun.
Kilde: Statsbudsjettet 2019.
Kvinner spesielt utsatt
Nærhetsprinsippet vurdert opp mot en mer sentralisert soning for kvinner i fengsel, er en godt kjent problemstilling for Kriminalomsorgen. Dette melder LDO i sin rapport om utsatte grupper i fengsel fra 2017. Kriminalomsorgen har i sitt utkast til strategi vektlagt viktigheten av en spesialisert enhet. Bangkok-regel nummer 4 vektlegger soning i nærhet til hjemmet, samtidig som den også sier at myndighetene skal ta hensyn til tilgjengeligheten av relevante soningstilbud.
Bergen fengsel mener at det bør etableres eget tilrettelagt kvinnefengsel i Bergensområdet:
– Eget kvinnefengsel i Bergen vil sikre både at kvinner soner nært hjemsted og at vi kan etablere et innhold og en kompetanse som er særlig tilrettelagt for kvinner, sier Harald Åsaune, fengselsleder i Bergen fengsel.
Stortingsrepresentant i SV, Petter Eide, mener at nærhetsprinsippet og rehabilitering er viktig, og at det må legges til rette for at de innsatte skal sone i nærheten av hjemstedet. Han er kritisk til sentraliseringen og for at man legger ned de små enhetene:
– Det er en voldsom tillegsstraff å ikke kunne ta kontakt med barna sine. Det gjelder også menn, men i større grad kvinner, sier Eide.
Asle Aase sier det ikke er noe enkelt svar på hvilke tiltak som skal settes i gang for å opprettholde nærhetsprinsippet i den ordningen. Han mener at de må ha en proaktiv innstilling fra berørte instanser i kommunen:
– Det må legges godt til rette for at de kan motta besøk. Skype må tas i bruk.
Østkanten og vestkanten brukes om de to delene av Oslo med det økonomiske og sosiale skillet som for mange går langs Akerselva, men som historisk går langs Uelands gate.