Advokat Brynjulf Risnes representerer spionsiktede Frode Berg i Norge. Foto: Matrix advokater

Spionsiktede Frode Berg venter fortsatt på rettsak

Frode Berg sitter i varetekt i høysikkerhetsfengslet Lefortovo. 15 måneder etter at nordmannen ble arrestert i Moskva av den russiske sikkerhetstjenesten FSB, anklaget for spionasje, vet hans norske advokat ennå ikke når saken kommer for retten.
Onsdag, 6 mars, 2019 - 14:03

Den tidligere grenseinspektøren ble arrestert av FSB, utenfor hotellet han bodde på i Moskva 5. desember 2017. FSB mener Frode Berg har jobbet for å skaffe hemmlige dokumenter om den russiske nordflåten. Frode Berg har erkjent at han var på oppdrag for norsk etteretningstjenste, men nekter for at han visste hva som var hensikten med oppdraget.   

30. januar avgjorde Moskva byrett at Frode Berg skal varetektsfengsles til 5. april. Det var ventet at saken skulle oversendes til riksadvokaten rett etter fengslingsmøtet, men påtalemyndigheten har ennå ikka tatt ut tiltale i saken. Brynjulf Risnes er Frode Bergs advokat i Norge.  

- Vi venter på at saken skal oversendes til retten. Det har kommet signaler fra etterforskningsledelsen om at det vil skje snart, sier Brynjulf Risnes til Journalen.

Brynjulf Risnes forteller at saken uansett må opp i retten innen 5. juni, på grunn av det russiske lovverket som sier at straffesaker ikke kan etterforskes i mer enn 18 måneder. 

Frode Berg er fengslet under strenge sikkerhetvilkår i Lefortovo, og han har svært begrensede muligheter til å få besøk. 

- Han holder motet oppe. Han er veldig flink til å håndtere sin egen krise, sier Risnes.

Spionasje har en strafferamme på 10-20 år i Russland. 

Emneord: 
Tags: