Iben Sofie Kristensen (27) elsker dyr. Hun driver med aktivisme for å sikre rettighetene deres.
Hør radioportrett

Dyrevernaktivist Iben Sofie Kristensen vil redde dyrene

Iben (27) er dyrevernaktivist. Sosial angst har gjort veien hit vanskelig, men god støtte fra venner har hjulpet Iben opp og fram.
Torsdag, 3 oktober, 2019 - 13:18

Det hoies og ropes gjennom Oslos gater. Flere hundre mennesker har møtt opp, og de marsjerer fra Olaf Ryes plass og oppover Karl Johan. 

«There’s no – excuse – for animal abuse!» er noe av det som blir ropt.

Blant dem som er med er Iben Sofie Kristensen. Hun er 27 år, kommer fra Bergen, og bor nå i Trondheim. Hennes engasjement for dyrene er stort. I tillegg til å være veganer, er Iben hovedorganisator for dyrevernaktivistene i Trondheim.

Marsjen de er med på kalles The Official Animal Right March, og den 24. august 2019 demonstrerer mennesker over hele verden på denne måten. Men Iben er også med på mye annet som skjer denne augusthelgen i 2019, og er selv en viktig del av opplegget. 

– Det var veldig stort å få være med på det i fjor, og… jeg var sånn, jeg må være med i år også, sier Iben.

Video ga Iben så sterke inntrykk at hun ble veganer

Ibens vei mot veganisme begynte for litt over tre år siden, da hun så en video av dyr som led. Før det, var kostholdet hennes som de fleste andre nordmenns kosthold.

– Jeg har alltid tenkt at jeg er så sykt glad i dyr, men alltid spist dem likevel.

Organisasjoner som driver med aktivisme

Iben er med i diverse organisasjoner, noen samarbeider med hverandre, andre ikke. Dette er noen av dem.

  • Activism on the Road
  • The Save Movement
  • World Saving Hustle
  • Anonymous for the Voiceless 
  • Direct Action Everywhere
  • Meat the Victims
  • Noah

Etter at hun ble vegetarianer, og senere veganer, har Iben brukt mye tid og krefter på å kjempe for dyrs rettigheter, og har derfor sett mye i dyreindustrien som ikke er bra. For eksempel skitne fjøs og forsømte grisunger.

Aktivistmiljøet har gitt Iben mange gode venner

Iben har slitt en del med sosial angst, og det var ingen selvfølge at hun skulle begynne med aktivisme. I begynnelsen var bare det å dra på et enkelt møte en stor terskel for henne. Men da hun først turte, kom Iben raskt inn i miljøet, og ble snart hovedorganisator for vegantreff og annen aktivisme. 

– Jeg har så mange rundt meg. Vi blir faktisk et ganske godt miljø, dette aktivistmiljøet. Jeg har aldri møtt så gode mennesker i mitt liv, sier Iben.

Emneord: