Bomstasjon på Rosenholm, på grensen til Oslo. Foto: Sunniva Steen Tellesbø
Mange av de større partiene mister velgere til grasrotpartiet Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger

Fra Høyre til FNB

Mia Petersen (20) er misfornøyd med regjeringens løsninger i bompengedebatten og mener FNB tar saken på alvor.
Mandag, 9 september, 2019 - 22:46


Mia Petersen (20) Foto: Sunniva Steen Tellesbø

- Før stemte jeg Høyre, nå går stemmen min til FNB, sier Mia Petersen.

For ett år siden fikk Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) status som nasjonalt parti. Til tross for smalt fokusområde i navnet, har FNB utviklet et omfattende partiprogram.

Forrige uke lå partiet an til å få 5 prosent oppslutning på meningsmålingene i Oslo, høyere enn Fremskrittspartiet (Frp) som lå på 4,4 prosent (NRK).

Mia Petersen (20) fra Kolbotn er en av de som har gått fra høyresiden over til FNB.

Hun bor på Carl Berner i Oslo sammen med sin 29 år gamle kjæreste. Gjennom jobben pendler hun mye inn og ut av byen, og med den nye bompengepakken mener hun dette blir unødvendig dyrt. I jobb som promotør må hun ha bil for å ha med tungt utstyr. Hun mener bompengene rammer de som er avhengig av bil i jobbhverdagen. 

- Jeg stemte FNB i mangel på andre partier jeg følte passet meg. De tar saken på alvor, noe jeg respekterer.

Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger

  • Opprettet i 2014 i Stavanger
  • Partileder: Frode Myrhol
  • Målt største parti i Bergen i mai
  • Har 3 seter i bystyret i Stavanger
  • Kalles et “ensaksparti”, men jobber med å utvikle ståsteder i alle deler av politikken

Hvorfor FNB?

FNB kaller seg for et grasrotparti fordi de ser på deres valgkamp som et opprør mot de etablerte partiene og politikken som den er i dag. De appelerer til “folk felst”, og blir med det også kalt et populistisk parti. 

- Bompenger rammer jo alle, den som bor på Frogner og har flere millioner, og de som bor på Stovner og har lav inntekt. Derfor er bompengepartiet et parti for folk flest og som ser oss velgere og tar oss på alvor.

Fra Høyre og Fremskrittspartiet til FNB

- Regjeringen påstår at de er imot og vil begrense bompenger, men vi ser at de gjør det motsatte.

- Regjeringens nye forslag om å redusere bompengene kutter så lite at det nesten ikke har noe betydning. Det er ikke bra nok, og det virker som dette er en løsning bare for å kunne si at de gjør noe med saken, sier Petersen.

Hun tror mange går over til FNB fordi de er skuffet over brutte valgkampsløfter og ønsker en reel forandring. De vil støtte et parti som brenner for en sak, heller enn en elite som gir tomme løfter.

Uenigheter innad i partiet

I Partilederutspørringen på NRK ville ikke Frode Myrhol svare på hvilke deler av statsbudsjettet partiet vil kutte for å finansiere infrastruktur og utbygging, da dette ikke lenger skal finansieres av bompenger. NRKs Fredrik Solvang som ledet debatten, mente dette ikke var bra nok (link til video). Mia mener at det er lett for partiet å finne områder der staten kan kutte.

- FNB snakker om at staten bruker for mye penger på tull. For eksempel utekontor til 250 000 kroner som nå står i paller på en gård på grunn av manglende vedlikehold. Et annet eksempel i Oslo er MDGs maling av grønne prikker på asfalten til 700 000 kroner som regnet bort. Ikke nok med det er det kjøpt utemøbler til mange hundre tusen som ikke blir nok brukt. Kutter vi dette, har vi penger til å finansiere det vi skal uten bompenger.

Oppfordrer folk til å ta partiet alvorlig

- Les om hva de står for, det er faktisk mer enn bare bompenger. De kan sammenliknes med Rødt eller Miljøpartiet de Grønne, nye småpartier som før ble gjort narr av og nå scorer høyere enn noen sinne. FNB ligger nå an til å få mandater i flere kommuner/fylker. Det er et nytt parti i utvikling, og vil etter hvert utvikle seg til å ha egne meninger i alle sakene i politikken. Ha tålmodighet!

Mia har nok rett i at partiet ikke kommer til å slukne å dø ut med det første. I løpet av de siste årene har FNB eksplodert og ligger an til et brakvalg i for eksempel Bergen, der de var oppe i 25 prosent på meningsmålingene i mai. Ettersom de i den siste målingen i Oslo var større enn Frp, vil de trolig være med på en omstrukturering av den politiske makten, ikke bare i Bergen, men i flere deler av landet.