Arbeiderpartiet har mistet stemmer, blant annet fordi ungdommen setter klimaspørsmålet sentralt. Foto: Mali Steinsli Austad

Oslo-ungdommen har talt

Resultatet fra skolevalgene ble offentliggjort onsdag kveld. Selv om Ap tok valgseieren i Oslo, kunne MDG juble for brakvalg.
Mandag, 9 september, 2019 - 13:57

Siden forrige skolevalg knyttet til kommune- og fylkestingsvalget har både Arbeiderpartiet (Ap) og Høyre mistet velgere. Selv om Ap hadde størst oppslutning på 25,8 prosent, har de hatt stor nedgang fra 2015 (32,6%)


Årets resultater i skolevalget. Foto: Norsk senter for forskningsdata

– Jeg vil ikke spekulere i årsaken til at det blir en form for nedgang. Jeg tenker at ungdom i dag har demokratisk kultur, og at de velger eksakt det de ønsker. Da kan det hende de har små saker som de andre partiene står for, og da vil jeg si at det er viktigere for Auf og Ap å være klare på de sakene ungdom bryr seg mer om. Jeg har ikke noen spesielle eksempler akkurat nå, men vi skal selvfølgelig se på hvorfor de andre partiene går opp. Og fokusere da på vår politikk ovenfor ungdom på visse områder. Jeg er ikke bekymret, det er demokratiets gang, sier Lennart Tveita (22), styremedlem i Stovner Auf.

Ikke lenger nest størst

Høyre gikk også ned fra skolevalget i 2015. De har mistet plassen som nest størst i fylket. 

– Summen av høyresiden i Oslo var ikke så ille, og vi vet at unge ofte er mer radikale enn konservative. Jeg er ikke bekymret for resultatet, og vi så for oss at dette kunne skje. Hvis jeg skal være litt overrasket over noe så er det at Ap ble større en Miljøpartiet de grønne (MDG), og at ikke så mange gikk til MDG som jeg trodde, forteller Øystein Sundelin (34), bystyremedlem og kanditat for Høyre. 

Fylkesleder for unge Høyre, Håkon Andreas Flydal (22), er heller ikke overrasket over resultatet

– Selv om vi selvfølgelig skulle ønske at vi gjorde det bedre, så er ikke dette overraskende. Vi ser at klima har blitt den største saken for unge. Vi har ikke lykkes med å få ut budskapet vårt om klima, men vi gleder oss til å jobbe videre og stå på de siste dagene før valget for å overbevise folk om vi har den beste miljøpolitikken, sier Flydal

MDG rykker opp 

Miljøpartiet de grønne gjorde stor suksess i årets skolevalg. I 2015 hadde partiet en oppslutning på 7,5 prosent, mens i år ble de i år nest størst i Oslo, med en oppslutning på hele 16,4  prosent. 

Fylkesleder i Grønn Ungdom Oslo, Christine Evjen (19), har merket at det går en grønn bølge over Oslo.  

– Miljøfokuset er stort blant ungdom, og mange har blant annet deltatt på skolestreiker. Ungdom i Oslo ønsker seg en mer radikal klimapolitikk. Flere oppsøker også standen vår, og vi vi har klart å verve hele 200 stykker på 2 uker. Vi opplever en stor forskjell fra tidligere år, der vi hadde et behov for å forklare oss. Det lettere å overbevise folk nå.

Hun tror imidlertid ikke at dette blir utfallet i selve valget. 

– Det viktigste for oss er at ungdom bruker stemmeretten sin i større grad enn de gjorde i 2015. Hvis de gjør det, kan vi få et godt valgresultat. 

Valgresultat fra andre partier

SV gjorde i 2017 på landsbasis, sitt beste valgresultat på åtte år. Resultatene deres har også steget i Oslo fra 11,5 prosent til 12,4 prosent.

Frp fikk større oppslutning fra 2015 til 2019, på 4,3 prosent til 6,5 prosent. 

Sp (1.1 prosent) har hatt framgang siden 2015 (0,5 prosent)

Venstre gikk fra10,3 prosent til 9,6 prosent. Likevel gjorde partiet sitt beste skolevalg noensinne på landsbasis.

KrF (0,9 prosent) og Rødt (6,2 prosent) gjorde det også dårligere enn i 2015.


Resultatene fra forrige skolevalget i 2015, det forrige skolevalget som var knyttet til kommune- og fylkestingsvalget. Foto: Norsk senter for forskningsdata