Senterpartiet stiller absolutte krav om å redde Ullevål sykehus hvis de kommer i posisjon i Oslo. Foto: Kristin Sverre Østensvik

Sp snuser på comeback i Oslo

Senterpartiet i Oslo kan komme inn i bystyret for første gang siden 1991. Da vil de kjempe for Ullevål sykehus.
Mandag, 9 september, 2019 - 20:25

Senterpartiet i Oslo kan ifølge flere meningsmålinger i dag komme inn i bystyret for første gang på 28 år. I tillegg kan de i beste fall avgjøre hvilken blokk som får flertall.

– Drømmesituasjonen er at vi får to personer inn i bystyret og havner i vippeposisjon, sier Syver Glordencio Mendoza Zachariassen, fylkessekretær for Oslo og Akershus.

Journalen har snakket med ham og førstekandidat Bjørg Sandkjær om deres forventinger til kveldens resultat for partiet. 

– Vi har jo et program som vi går til valg på, men den aller viktigste saken er å bevare Ullelvål sykehus. Dette er et absolutt krav. Det å komme på vippen er selvfølgelig en mulighet for å få gjennomslag for flere av våre saker, sier Sandkjær. 

Håper på vippeposisjon

De vil også ha mer lokaldemokrati i Oslo, mer innflytelse fra innbyggerne i byutviklingen, utjevne sosiale forskjeller og bevare grøntområder.

Ifølge Zachariassen er det viktigere for Senterpartiet å få gjennomslag for sakene sine enn å komme i en maktposisjon.

– Vi går først og fremst til valg for å gjennomføre vår politikk. Vi sitter ikke der for å administrere andre partiers politikk, så vi må ha et visst gjennomslag før vi går inn i byråd.

Vil snakke med alle bortsett fra bompengepartiet og FrP

– Vi har sagt at vi er åpne for samarbeid også på borgelig side, men vi kan ikke se for oss et samarbeid med bompengepartiet (FNB) og Frp. Vi er riktignok åpne for å prate med alle som har lyst å gi oss Ullevål. Det gjelder også Høyre, Ap og Venstre, sier Zachariassen.

Sandkjær mener på sin side at samarbeid med både rød og blå side kan bli problematisk.

– Hvis man kun ser på Ullevål, som er det viktigste for oss, så er alle partiene bortsett fra Arbeiderpartiet og Høyre enige med oss.