Frida Myklebust Amdahl smiler bredt på valgdagen: - Det er virkelig stas. Foto: Victoria Skjønhaug

Stor dag for Frida (18)

Frida Myklebust Amdahl (18) er førstegangsvelger og kandidat for SV.
Mandag, 9 september, 2019 - 18:26

- Jeg skulle til valglokalet for å stemme. Kunne stemme på meg selv, men før jeg gikk inn tenkte jeg, hvordan stemmer jeg egentlig?

Frida Myklebust Amdahl er bare 18 år gammel, men til tross for sin unge alder har hun vært aktiv innen politikken lenge. Det er første gang hun stiller til valg, og hun er den yngste kandidaten i hjemkommunen Levanger. 

 – Det er i utgangspunktet rart at jeg kan stemme, noe jeg synes er veldig stas. Har gledet meg til å få stemme. Da vi hadde valgvake sist så ville jeg bare at partiet mitt skulle vinne. I morgen kan det hende at jeg er lokalpolitiker, og sitter i kommunestyre. Det er en merkelig følelse, sier hun med et smil om munnen.

Spennende dag

Selv om hun stiller til valg i en annen kommune skal dagen tilbringes i Oslo. Det er mye som skal gjøres før valgresultatet kommer inn. 

 – Først skal jeg på jobb. Jeg er regionssekretær for Natur og ungdom. Etter det skal jeg intervjues av NRK, der jeg også skal snakke om å være kandidat og førstegangsvelger. Det er jeg er veldig spent på. Og i kveld skal jeg på valgvake på Rockefeller med SV. 

Hun forteller at det er en spesiell dag for henne. 

– Det er litt skummelt. Folk i kommunestyre har drevet med politikk fra før jeg ble født, så det er en ganske spesiell følelse. Jeg ønsker å stille fordi jeg har lyst til å gjøre en forskjell. Jeg vil få inn litt ungt blod i kommunestyre. Vi trenger å få inn folk som tenker nytt, det er viktig, sier hun. 

Flere unge på banen

I hele landet er det totalt 6 684 kandidater i aldersgruppen 18-29 år. Det er en økning fra kommune- og fylkestingsvalget i 2015. Dette viser tall fra ssb. Frida tror årsaken er at flere har fått opp øynene for politikken, og at flere forstår at de har mulighet til å være med på å utgjøre en forskjell. 

– Jeg merker det godt. Jeg har ei venninne fra Hadsel i Norland som er ordførerkandidat der. Hun er også førstegangsvelger. Det vises også spesielt med det klimaopprøret som har vært nå. Mange har skjønt at politikk ikke bare er kjedelige ting, det angår oss også. Det er vi som skal ta over i framtiden, så vi må hoppe inn i det. Jeg håper mange unge kommer inn, for mye som bestemmes der angår unge i høyeste grad.