Mange sto i kø for å stemme på selve valgdagen i dag, niende september. Foto: Sigve Bremer Mejdal

Tradisjon å stemme på valgdagen

Selv om mange allerede har forhåndsstemt, har andre tradisjon for å stemme på selve valgdagen. Om bare få timer stenger valglokalene.
Mandag, 9 september, 2019 - 18:58

Fra klokken ni om morgenen til ni om kvelden i dag, 9. september, vil det være mange mennesker som går innom et valglokale i Oslo for å stemme ved kommune- og fylkestingsvalg. I dag er det siste mulighet til å avgi stemme.

I Oslo rådhus er stemningen i lokalet både spent og god. Mange velger å forhåndsstemme i forkant av valgdagen, mens andre bevarer tradisjonen om å stemme på valgdagen. 

Valgdeltakelsen går ikke opp


Stemmestyreleder og leder på valglokalet, Bjarte Rørmark. Foto: Sigve Bremer Mejdal 

Stemmestyreleder og leder ved valglokalet, Bjarte Rørmark sier at det har vært en jevn tilstrømming av frammøtte så langt i dag.

Rørmark har jobbet på valgdagen i tjue år, men konstaterer at han ikke merker noe særlig til at det er flere som har valgt å forhåndsstemme i år enn tidligere. 

– Nei, det er helt umulig å si. Men det vi vet av erfaring fra tidligere valg er at hvis det er mange som forhåndsstemmer, er det færre som stemmer på selve valgdagen. Det er ikke slik at valgdeltakelsen går opp jo flere som forhåndsstemmer, dessverre.

Han er også glad for at det ser ut til å bli opphold hele dagen, da det faktisk har litt å si for hvor mange som kommer til valglokalet for å stemme. Noen år har været vært dårlig, og da skal det litt mer til for at folk kommer seg ut. I dag ser det derimot ikke ut til at det skal ha noe å si. 

Jeg er sånn at jeg bestemmer meg helt i siste liten, så jeg trenger all tiden for å få bestemt meg.

Randi Gustad

 

 

 


Henrik Foss og Randi Gustad har som tradisjon å stemme ved Oslo rådhus på valgdagen. Foto: Sigve Bremer Mejdal

 

 

Fin tradisjon å stemme på valgdagen 

Henrik Foss og Randi Gustad er to av flere som har valgt å dra innom Rådhuset i dag for å stemme til valget. Det var aldri under vurdering å forhåndsstemme. Da det har blitt tradisjon å stemme på Rådhuset på valgdagen.

Henrik Foss ler mens han nevner at det er andre gangen de drar sammen for å stemme, og at de syns det har blitt en fin tradisjon. Det var heller ingen tvil om at de hadde kommet for å stemme i dag, uansett vær. 

– Det er absolutt noe spesielt å stemme på selve valgdagen. Vi snakket om det på vei ned nå at vi syns det er en fin høytidelig ramme rundt valgdagen. Jeg er sånn som bestemmer meg helt i siste liten. Så jeg trenger all tiden for å få bestemt meg, smiler Randi Gustad. 

Begge gleder seg til å følge valgsendingen i kveld, og tror det kan bli veldig spennende. 

Mange bestemmer seg i siste liten  


David Heyerdahl (Venstre) og Jenny Clemet von Tetzschner (Høyre) er i dag på siste innspurt for deres partier. Foto: Sigve Bremer Mejdal

Selv om det nå bare er noen timer igjen før stemmelokalene stenger, er det fortsatt noen som er på jobb for å sanke de siste stemmene.

Kandidat for Venstre, David Heyerdahl og kandidat for Høyre, Jenny Clemet von Tetzschner står utenfor rådhuset frem til klokken ni i kveld for å snakke med velgere og dele ut stemmesedler.

Clemet von Tetzschner syns det er hyggelig å ønske folk et godt valg. Hun nevner også at selv om det bare er noen timer til valget stenger, tar de ingenting forgitt og tenker at det er mange som bestemmer seg i siste liten. 

Heyerdahl tenker også at det er en fordel for dem å stå utenfor valglokalene, for å ønske folk et godt valg. Han mener det morsomste med å drive valgkamp er å snakke med mange forskjellige folk. Han kommenterer at det er en fordel for dem å stå her i dag, og at partiene som velger å ikke stille opp, taper på det. 

 

Emneord: 
Tags: