Å levere en blank stemmeseddel er et alternativ flere nordmenn benytter seg av ved hvert valg. Foto: Tore Fjeld (CC BY-NC 2.0)

Tusenvis avgir blank stemme

Flere tusen nordmenn velger å ta med seg en blank stemmeseddel til valgurnen.
Mandag, 9 september, 2019 - 16:47

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilket parti man skal stemme på. For noen blir løsningen å delta i valget med en blank stemme.

– Det er rimelig å tro at de som stemmer blankt er folk som ønsker å støtte opp om valget, men av ulike årsaker ikke vil velge et parti, sier Jo Saglie. Han er utdannet statsviter og har vært forsker ved Institutt for samfunnsforskning siden 1999.

– Det positive er at de blanke stemmene teller med i valgdeltakelsen, men for utfallet av selve valget har de naturligvis ingenting å si, slår Saglie fast. Han forteller at det eksisterer lite forskning i Norge på årsakene til at folk velger å avgi en blank stemme.


Jo Saglie har forsket på lokalvalg og lokaldemokrati. Foto: Institutt for samfunnsforskning (CC-BY-NC 4.0)

Proteststemme

Det er ikke uvanlig at man hører oppfordringer til folk om å stemme blankt fremfor å bli en sofavelger. Saglie mener likevel verdien av blanke stemmer er størst for enkeltpersonene og ikke for det politiske systemet.

– Det oppfattes ofte som en proteststemme mot alle partiene. Hvis man i det minste er fornøyd med et av partiene så ville det være rimelig å stemme på det, sier Saglie.

De blanke stemmesedlene har tidvis vært et omdiskutert tema, men Saglie mener at de ikke vil fjernes fra valgavlukkene med det første.

– De har ikke så stor nytte for hvordan vårt demokrati fungerer, men gjør heller ingen skade. Det er greit å la folk få beholde det godet. I land som har stemmeplikt vil den ha større betydning, poengterer han.

Støtte til demokratiet

Ola Helmich Borchgrevink Pedersen er niende kandidat for Bærum Arbeiderparti og politikkstudent på Durham University i England. Han syns det er bedre at folk stemmer blankt enn at de ikke stemmer:

– Det sier i hvertfall at man støtter demokratiet og viser et ønske om å delta. Men det kan også være et signal til oss politikere at vi burde skjerpe oss, mener han.

Han oppfordrer likevel folk til å forsøke så godt de kan å finne et parti å stemme på.

– Det er det som holder demokratiet i live, og jeg mener de fleste kan finne sitt parti. Det lureste er å sette seg inn i de ulike partienes grunnverdier og samfunnsyn, og velge ut fra det. Man trenger ikke være enig i alt, mener Borchgrevink Pedersen.

I lokalvalget i 2015 ble det avgitt 15 470 blanke stemmer i kommunevalget, mens i fylkestingsvalget var tallet 28 070. Det utgjorde om lag en prosent av de totale stemmene ifølge Statistisk sentralbyrå. Under Stortingsvalget for to år siden var det 18 516 som stemte blankt viser statistikken utarbeidet av SSB.

Emneord: 
Tags: