Lise Askvik fra Helsepartiet mener norske velgere bryr seg mer om enkeltsaker enn helhetlig politikk. Illustrasjonsfoto: Oslo kommune/Sturlason (CC BY-NC-ND 2.0)

Valgdag også for de små partiene

På de fleste målinger inn mot valgdagen har Helsepartiet og Liberalistene gått under navnet «Andre». Begge partiene har ambisjoner.
Mandag, 9 september, 2019 - 18:18

Mens de store partiene kjemper med nebb og klør for å vinne eller beholde kontroll i landets kommuner og fylkesting, har de noen av de mindre partiene en annen inngang til årets valg.

Ingen andre prioriterer helse


Partileder Lise Askvik.

Foto: Netta Nyman/Helsepartiet Offisielle bilder

Partileder og grunnlegger av Helsepartiet, Lise Askvik sier at hun bare måtte starte et politisk parti.

–  Ingen andre satser på helse. Helse og omsorg taper gang på gang. En hammer på bordet er ingenting verdt, men legger vi hammeren i hånda til velgeren er den et nyttig verktøy.

Helsepartiet stiller i år med lister i 11 regioner basert på fylkessammenslåingen. Etter å ha sett målingene inn mot valget har Askvik justert forventningene noe opp.

–  Forventningene var i utgangspunktet å komme inn i minst 1/11 regioner. Men de siste målingene viser at det er mulig å komme inn i 3/11. Men dette er kanskje mer forhåpning enn forventning.

Helsepartiet stiller blant annet til Fylkestingsvalg og i Vanylven kommune i Møre og Romsdal.

–  Der ligger vi an til å komme inn med to, kanskje tre representanter.

Også i Rælingen er det muligheter for to kandidater, mens de i Træna kommune håper på minst én representant. Fra før har de en representant i bystyret i Arendal.

– Kommer vi inn med representanter, er det først og fremst et viktig utstillingsvindu for oss og vår politikk.

Demokratisk utvikling

På spørsmål om hvorfor de mindre partiene er viktige, peker Askvik på flere ting:

– Det er demokrati. Helse er helt grunnleggende i demokratiet, og ingen andre prioriterer det, sier hun.

– Dessuten tror jeg politikken utvikler seg i en retning hvor velgerne ikke lenger trenger en helhetlig politikk. De prioriterer saker som er viktige for dem.

– Se på MDG og FNB for eksempel. Jeg tror partier som lover og satser mye på enkelte saker, som vi gjør med helse, øker kompetansen og skaper spesialisering. Dette ser jeg som en del av den demokratiske utviklingen.

Et steg om gangen


Arnt Rune Flekstad vil gi velgerne flere muligheter:  Foto: Liberalistene Norge (CC BY 2.0) 

Leder i Liberalistene, Arnt Rune Flekstad, har forhåpninger om å få valgt inn representanter i kommunestyrer rundt om i landet, men ser på dette valget som et steg i en større prosess.

Historisk går prosessen fra nyetablering til plass på Stortinget slik: Man starter gjerne med en liten kjerne, og vokser til å bli et landsdekkende parti, sier Flekstad og fortsetter:

– Et viktig trinn i denne prosessen er å få representanter i de ulike kommunestyrene. Det er en kontinuerlig prosess, og viktig for å få sitte ved voksenbordet. Så det blir målet for dette valget.

Videre forklarer Flekstad partier som Liberalistene er viktig for å gi velgerne alternativer. Det handler om å få folk til å stemme.

– For Liberalistene er individualismen og enkeltindividet viktig, og man skal ha gode valgmuligheter. Det skal være plass til ulike partier og meninger, og det handler i grunn om ytringsfrihet, sier han.

Vil skape alternativer

Flekstad mener også partier som Liberalistene kan bidra til å fylle et tomrom:

– Det er mye likt blant de store partiene. Det er mindre og mindre som skiller dem fra hverandre. Derfor er det bare bra at vi kan bidra til å skape mangfold i det politiske landskapet, sier han og legger til: 

– Hvis du kommer til en buffet, og den utelukkende består av eggekabaret, gjør det ingenting om det er en liten burger der.

Emneord: 
Tags: