– I 2019 er det eneste ansvarlige å være radikal, sier Lan Marie Berg på MDGs valgvake i Oslo. Foto: Torjus Augestad Ambjør.

MDG er vinnerne i Oslo

– I 2021 skal vi ta den grønne bølgen til Stortinget, sier Oslo-byråd Lan Marie Berg.
Tirsdag, 10 september, 2019 - 00:43

– Den viktigste kampen står mellom de grå og de grønne. Vi skal være den fremste drivkraften for denne kampen, og vi skal gjøre miljø, klima og barnas fremtid til hovedprosjektet når vi går til stortingsvalg, roper Aril Hermstad, talsperson i MDG, til vill applaus fra salen. 

Gulvet ristet på Sentralen under Miljøpartiet De Grønnes valgvake i Oslo. Da det ble klart at partiet nesten har doblet oppslutningen siden forrige kommunevalg, og ligger an til en oppslutning på litt over 15 prosent, runget “Lan, Lan, Lan, Lan,” blant publikum. Det ser ut til at det blir fire nye år med rødgrønt bystyre.

En grønnere framtid

– Oslo vil kunne bli mye grønnere framover. Vi er tydelige på at vi skal gjøre Oslo til en nullutslippsby innen 2030. Det er ifølge forskere ekstremt og ufattelig ambisiøst, men nødvendig for at vi skal gjøre vår andel for å kutte klimagassutslipp. Det betyr at byen vår må bli grønnere, det må bli enklere å reise kollektivt, enklere å leve miljøvennlig og det må bli dyrere å forurense, sier Lan Marie Berg til Journalen.

– Hvor viktig er det med makt i Oslo?

– Det er kjempeviktig at grønne partier i hele verden får mer innflytelse. Vi vet at klimendringene er her nå, og hvis ikke vi gjør noe vil vi få katastrofale klimaendringer som vil ødelegge framtiden for alle framtidige generasjoner. Derfor må vi gjøre alt vi kan. Vi er ved et veiskille der menneskeheten kan klare det, eller ikke. Vi i Miljøpartiet De Grønne gjør alt vi kan for å få det til, avslutter Berg.


Talspersoner for MDG, Une Bastholm og Aril Hermstad, mottar full jubel fra salen under MDGs valgvake i Oslo. Foto: Torjus Augestad Ambjør.

Barna vant valget

De grønne flaggene vaiet høyt til værs med god grunn. Siden kommunevalget i 2015 har MDG økt med over syv prosentpoeng, mens Arbeiderpartiet og Høyre har sunket med henholdsvis tolv og seks prosentpoeng.

– Det er barna som har vunnet valget, sier talsperson for MDG, Une Bastholm, til folkemengden på valgvaken.

– Vi tar ansvar istedenfor å skyve klimabyrden over på senere generasjoner.

MDGs talspersoner ble tatt i mot med overveldende respons da de entret scenen.

– Dette må være begynnelsen på slutten på de grå partienes dominans. Dette er et farvel til de som mener at klimasaker bare er en av mange saker, sier Aril Hermstad til stor begeistring blant publikum.