Vikingskipshuset på Bygdøy ble etablert i 1926, og er et av Norges kulturminner. Foto: Jakob Bjørnøy

35 millioner til nytt vikingskipmuseum

Statsbudsjettet for 2020 vil sikre bevaring av kulturskatt.
Tirsdag, 8 oktober, 2019 - 11:46

Budsjettlekkasjene i september skapte rykter om at vikingskipsmuseet på Bygdøy har en god høst i vente. I går ble det klart: Museet får 35 millioner til å bygge et nytt vikingskipsmuseum.

– Vi er veldig glade for disse pengene, sier en begeistret museumsdirektør, Håkon Glørstad.

– Men disse 35 millionene er ikke bare en pengesum, legger han til.

Han peker på at regjeringen ved å bevilge dette beløpet også øremerker ytterligere to milliarder kroner som vil gå til utbygging av et nytt museum på Bygdøy. Stortinget skal stemme over dette i desember. Det er på tide, mener Glørstad.

Skal kvalitetssikre byggeplanen

–  I 2010-2012 hadde vi et internasjonalt ekspertutvalg som undersøkte hva den beste muligheten for å bevare skipene var. Konklusjonen var å få bygget et nytt bygg i stand til å bevare skipene. Et bygg som også bør ha tilknyntning til det eksisterende bygget, slik at man vil kunne minimere risikoen for skade når de flyttes mellom bygg, sier han.

Pengene vil gå til detaljprosjektering ved å kvalitetssikre den nåværdende byggeplanen og å lage deltaljerte tegninger.


Vikingskipshuset på Bygdøy er del av Kulturhistorisk museum, og er underlagt Universitetet i Oslo. Foto: Jakob Bjørnøy

På bekostning av andre kulturskatter

Da forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø meldte om pengestøtten, var det i brede ordelag.

– Nå kan vi sikre og bevare skip og samlinger for fremtiden. Dette er verdensarven vår, den skal vi ta vare på. Med et nytt vikingtidsmuseum kan vi både ta skikkelig vare på vikingskattene og vi får vist dem frem på en bedre måte, sa hun til VG.

Men ikke alle ser positivt på pengebeløpet. Professor i middelalderhistorie ved Universitetet i Oslo Jon Vidar Sigurdsson mener pengene kunne vært prioritert annerledes.

– Et museum kommer til å koste veldig mye penger, som også går på bekostning av andre ting man bør ta vare på. Det blir et litt snevert fokus. For eksempel er det stavkirker rundt omkring i landet som kommer til å trenge store beløp for å kunne vedlikeholdes, sa Sigurdsson til VG.