3600 mennesker møtte opp foran Jernbanetorget lørdag 12. oktober for å demonstrere. Foto: Tobias Schildmann Mandt

3600 møttes for å demonstrere

Etter at det forrige uke ble kjent at Tyrkiske styrker tar seg inn i Syria, ble det lørdag, arrangert demonstrasjon fra Jernbanetorget til Utenriksdepartementet
Tirsdag, 15 oktober, 2019 - 11:38

Donald Trump besluttet i forrige uke å trekke tilbake amerikanske soldater fra den tyrkiske grensen i Nord-Syria. Det har vekket reaksjoner i både ut- og innland.

Etter at amerikanske styrker trakk seg tilbake har Tyrkia fått muligheten til å invadere Syria. En invasjon den tyrkiske presidenten, Recep Erdoğan, påstår er satt i gang for å bekjempe terrorister. 

Uforståelig

Styremedlem og tidligere co-leder i UngKurd Norge Riksforbundet, Rozerin Algunerhan, stiller seg uforstående til Erdoğans begrunnelse for invasjonen av Rojava i Syria. Algunerhan deltok derfor aktivt under lørdagens demonstrasjon, med både rop og apeller.


Rozerin Algunerhan går fremst i demonstrasjonstoget og holder strømmen av slagord gående. Foto: Tobias Schildmann Mandt

— De såkalte terrororganisasjonene han ønsker å utrydde er kurdiske forsvarsstyrker som har vært de viktigste i kampen mot IS. Han ønsker ikke bare å utrydde gruppene YPG og YPJ, men også alt de står for; Fred, demokrati, forsoning, frigjøring, kvinners rettigheter og sameksistens på tvers av folkegrupper. Dette er ikke terroristgrupper, det er fredsforkjempere, tusen takk for at dere står her i dag!

YPG & YPJ

  • YPG og YPJ består hovedsaklig av kurdiske medlemmer, og anses å være den viktigste delen av de syrisk-demokratiske styrkene.
  • Begge gruppene holder til i Rojava, et kurdisk-dominert område i Syria.
  • YPG ble dannet i 2004 og vokste raskt under den syriske borgerkrigen.
  • I 2013 ble søstergruppen YPJ dannet, som bare består av kvinner.
  • De to gruppene er aktive i Nord- og Øst-Syria.

UngKurd Norge Riksforbundet arrangerte lørdagens demonstrasjon sammen med Salam og Kurdisk Demokratisk Samfunnssenter. Sistnevnte gir kurdere mulighet til å drive med kulturelt arbeid, Salam er en plattform for skeive muslimer.

— Facist Erdogan, slutt å drepe våre barn!

En rekke slagord var blitt laget i forbindelse med lørdagens demonstrasjon, både norske og kurdiske. Slagordene ble ropt nesten uavbrutt helt fra demonstrasjonen startet på Jernbanetorget, og endte utenfor bygningen til Utenriksdepartementet.

— Biji berxwedana YPG/YPJ!

Solidaritet med Kurdistan, solidaritet med Rojava!

Erdogan, IS, samme sak, samme sak!

Nei til invasjon, lenge leve revolusjon!

Tyrkia ut av Rojava! Tyrkia ut av Kurdistan!


Demonstrasjonstoget gikk gjennom Karl Johan fra Jernbanetorget til Utenriksdepartementet. Foto: Tobias Schildmann Mandt

Samlet utenfor Utenriksdepartementet

Apellrunden utenfor UDs bygning startet med 1 minutts stillhet for alle ofrene. I løpet av dette minuttet kunne man høre det som anses å være den kurdiske nasjonalsangen, “Ey Reqîb”.

Når apellene startet utenfor utenriksdepartementet tydet det på stor misnøye.

Hovedmålet er å sikre freden i Rojava, frem til den tid har vi mange små mål. Vi ønsker at Norge skal bidra med solidaritetskampanjer og humanitær hjelp, det er mye Norge kan gjøre, både regjeringen og befolkningen, sier Rozerin Algunerhan.

— Vi ønsker at Norge skal fordømme den tyrkiske invasjonen og stoppe eksport av krigsmateriell til Tyrkia umiddelbart. Slik uttalelsene til utenriksministeren lyder skal de ikke vurdere nye søknader, det antyder at de skal holde allerede satte avtaler. Det er ikke godt nok.