Forfatter, skuespiller og kunstmaler Ross Kolby under den populære vandringen på Akershus festning. Foto: Synne Solbakken

Historisk vandring: Forespørslene renner inn

Fra og med 2020 vil det være mulig å bli med på en historisk vandring på Akershus festning, også på engelsk.
Onsdag, 9 oktober, 2019 - 16:17

Mandag 7. oktober møtte mange mennesker opp da forfatter, skuespiller og kunstmaler Ross Kolby inviterte til historisk vandring på Akershus festning. Utover høsten kan publikum komme og få et innblikk i “Krigens skjebner”, som vandringen heter. Kolby sier at bakgrunnen for forestillingen startet med et møte med den kjente motstandsmannen Gunnar Sønsteby, også kjent som “Kjakan”.

Ross Kolby har fått mange forespørsler fra både forsvaret og turister om å gjennomføre vandringen på engelsk. 

— Det er flere som ikke snakker norsk som gjerne vil bli med på vandringen. Noen har spurt om jeg bare kunne ta det på sparket, men det er vanskelig, sier Kolby.  Nå planlegger han at vandringen også vil foregå på engelsk fra 2020. 

—Jeg har vært veldig fascinert av “Kjakan”. Han brukte 30-40 år av livet sitt til å formidle demokratitanken. Han var veldig opptatt av at vi ikke skulle ta demokratiet for gitt. Da begynte jeg å tenke om jeg kunne gjøre noe. Gunnar Sønsteby er jo historien, så han kunne bare snakke, men jeg er skuespiller og måtte finne på noe mer. Da ble det naturlig å ta publikum med på de faktiske stedene, sier Kolby.

Uvirkelige hendelser 

Gjennom syv stopp på festningen, med lydeffekter og musikk, forteller Kolby om rømningsforsøk, henrettelser og jødedeportasjon. 

—Det er helt uvirkelig å se for seg krig i dag, men det var det for folk før andre verdenskrig også. Bare her på Akershus festning har det skjedd mye som er helt utenkelig for oss nå, sier han. Et eksempel er da 28 norske motstandsmenn ble drept her. Da var det en full norsk justisminister, som skjøt på sine egne. Det sier litt om et militærdiktatur, mener Kolby. 


I mørket forteller Ross Kolby om da kongefamilien ankom Norge etter krigen. Foto: Synne Solbakken

Vil inspirere 

Kolby håper å inspirere folk på vandringen. 

— Det finnes flere eksempler fra andre verdenskrig på at et menneske kan utrette mye. Vi må ikke være naive. Det er flere steder i verden med ledere som bøyer reglene. Bare i Polen har flere politikere utpekt homofile som den nye fienden. Det er skremmende, sier Kolby. 

Kolby forteller at han en gang spurte Kjakan om dagens ungdom ville gjort det samme som ham. 

— Uten tvil, svarte han. Vi var ikke spesielle, men vi kjente at dette var riktig. Vi kunne ikke bare sitte å se på. Han trodde ikke han hadde det i seg, men han endte opp som en av Europas fremste spioner, forteller Kolby. 


Publikum fulgte nøye med på historiene Kolby fortalte. Foto: Synne Solbakken

 

Mye jobb

Kolby forteller at det var mye jobb å få vandringen på plass og lett tilgjengelig for publikum. 

— Jeg ville gjerne lage en vandrende film, så jeg brukte over et år på å finne historiene. Det var ikke rent lite, så da er det viktig å sile ut essensen. Historikere har kvalitetssikret alt, og jeg har jobbet med alt av tilbakemeldinger jeg fikk på prøvevandringene, avslutter Kolby. 

Nå kan også et engelskspråklig publikum glede seg til forestillingen.