Annette Münster og Ane Johnsen foran noen av råvarene som ble brukt på kurset. Foto: Agusta Magnusdottir

Kremkurs med lokale råvarer

Arrangørene håper de kan inspirere andre til å tenke miljøvennlig, ved å gjøre kurset sosialt og sansende.
Onsdag, 16 oktober, 2019 - 12:07

Tirsdag ettermiddag ble det holdt kurs i kremlaging, ved bruk av lokale råvarer, på Flerbrukshuset. Arrangørene, Annette Münster og Ane Johnsen, ønsket å vise hvor lett det er å lage sine egne kosmetiske produkter. 

– Vi håper at vi skal kunne inspirere folk til å legge om, og begynne å stille kritiske spørsmål i forhold til forbruksvarer. Vi håper også at de får et nytt syn på hva slags ressurser som egentlig er tilgjengelige, rett utenfor døra, sier Ane.


Oljer og råvarer som ble brukt i kremlagingen. Foto: Agusta Magnusdottir 


Kirsti Grønning med sin hjemmelagde kaffeskrubb. Foto: Agusta Magnusdottir Foto: Agusta Magnusdottir

Engasjerte deltakere

Kirsti Grønning forteller at det var gjennom Annette at hun fikk med seg kurset. Hun meldte seg på fordi konseptet virket bra, og fordi hun er interessert i urter og planter.

– Det miljøvennlige aspektet med dette er også viktig for meg. Hvordan man kan bruke naturlige råvarer på en god måte, sier hun.

En annen deltaker, Benedicte Walentin Moe, har selv lagd litt kremer. Hun føler likevel at hun kunne hente ut mye nytt fra kremkurset. 

– Det har vært veldig spennende. Vi har fått masse grundig informasjon, fordi de har satt seg godt inn i det de lærer bort. 

Kosmetikk som også smaker godt

Deltakerne fikk lære seg hvordan de kan lage sin egen kroppskrem, kaffeskrubb og lebepommade. Alle ingrediensene som ble brukt, var rene naturprodukter fra lokalmiljøet. Noen av disse produktene koster litt, forteller Annette, men mye av det kan man også finne i kjøkkenhylla si. 

Kosmetikk hentet rett fra kjøkkenhylla

Annette Münster

 

 

 

Ane og Annette hadde ulike felt som de spisset seg inn på. Ane, som også er daglig leder i BYBI (Oslos urbane birøkterlag og miljøorganisasjon), hun informere om effekten og situasjonen til honning og bivoks. Annette, som holder urtekurs der de høster urter lokalt, la vekt på urter og planters rolle i kremlagingen. 

 


Her lages lebepommade Foto: Agusta Magnusdottir

 


Foto: Agusta Magnusdottir

Støtte fra Grønne Midler

Grønne Midler, en støtteordningen for grønne tiltak og aktiviteter, finansierte kurset til Annette og Ane. Kontaktperson for Grønne Midler i Sagene, Helene Lo Cascio Sætre, forteller at det var flere grunner til at de valgte å gi støtte til dette prosjektet. Kurset var blant annet nyskapende, og hadde et fokus som bydelen ikke hadde sett før.

–Det var i tillegg fint at prosjektet hadde et fokus på lokalproduserte råvarer til naturkosmetikk, som kan kan være med på å sende et vikitg signal om hvordan en kan bruke nyttevekster på et alternativt vis, sier Helene. 

Ane og Annette understreker at de ikke kunne gjennomført kurset uten den økonomiske støtten de fikk fra Grønne Midler i Sagene. Støtten gir dem mulighet til å dele gode råvarer med deltakerne, og ikke minst til å dele deres kompetanse.