Den årlige konferansen om sikkerhet for journalister holdes for 5. året på OsloMet. Foto: Siri Jonhaugen.

Digital sikkerhet i fokus

6. til 8. november skal den årlige konferansen om sikkerhet for journalister holdes på OsloMet. Årets fokus er digital sikkerhet.
Tirsdag, 29 oktober, 2019 - 13:58

Det er 5. året på rad denne konferansen holdes på OsloMet. Konferansen arrangeres i forbindelse med UNESCOs (FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon) internasjonale dag for å avlsutte straffefrihet for forbrytelser mot journalister.

Arrangementet er i regi av OsloMet i samarbeid med den ideelle organisasjonen Fritt Ord Foundation, hvis hovedvirke er å verne om og arbeide for ytringsfrihet i Norge. Som en del av konferansen inviteres det til debatt om digitaliseringens betydning for journalistikken. I tillegg vil konferansen sette søkelys på den altomfattende digitaliseringen av samfunnet. Konferansen er internasjonal og tar imot journalister og forskere fra hele verden.

Det er flere som skal snakke på seminaret, blandt dem digitaliseringsminister Nikolai Astrup. Astrup har ansvar for IKT-politikk i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. 

En annen som skal tale under konferansen er Neena Kapur. Hun er informasjonssikkethetsanalytiker i The New York Times, hvor hun forsker på sikkerhetsløsninger for å bekjempe moderne trusler rettet mot journalister og medieindustrien.

Stor utvikling krever større fokus

Kristin Skare Orgeret er en av lederne i forskningsgruppen MEKK (Media, krig og konflikt), som holder til på OsloMet. Hun tilhører fakultetet for samfunnsvitenskap og institutt for journalistikk og mediefag.

–Jeg mener kunnskap om digital sikkerhet er viktig fordi det utvikles stadig nye muligheter digitalt. Å være journalist er et farlig yrke og flere må være opplyst om hvordan man bruker digitale verktøy.

Hva mener du er spesielt med akkurat dette seminaret?

Dette seminaret er spesielt fordi det er et møtepunkt for journalister og forskere fra hele verden, sier Orgeret.

–Jeg er veldig glad for at dette skaper såpass stor interesse at vi får holde på flere år på rad, fortsetter hun. 


Kristin Skare Orgeret, leder i forskningsgruppa Mekk (OsloMet). Foto: Sonja Balci (CC BY-SA 2.0)

Arrangementet foregår på engelsk og er åpent for alle.